Dodela nagrada BAFTA – ko su favoriti

Showbiz 13. mar. 202206:441 komentar
Podeli:
BAFTA, nagrada
Izvor: JUSTIN TALLIS / AFP

U Londonu će biti dodeljene nagrade britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), a favoriti su film "Dune" (Dina) i mračni vestern novozelandske rediteljke Džejn Kempion "The Power of the Dog" (Moć psa).

Film „Dune“, adaptacija romana naučne fantastike Franka Herberta reditelja Denija Vilneva dobio je 11 nominacija uključujući za originalnu muziku i za najbolji film.

Ostvarenje „The Power of the Dog“ nominovano je u osam kategorija, među kojima za najboljeg reditelja i za najbolji film.

Benedikt Kamberbač koji igra glavnu ulogu, nominovan je u kategoriji najboljeg glumca. Pored njega u istoj kategoriji su nominovani – Leonardo DiKaprio, Vil Smit, Adil Ahtar, Maheršala Ali i Stiven Grejam.

Za najbolju žensku ulogu nominovane su Lejdi Gaga, Alana Haim, Emilija Džouns, Renate Reinsve, Džoana Skenlan i Tesa Tompson.

Film "Belfast" inspirisan detinjstvom Keneta Brane u vreme severnoirskog nasilja krajem 1960-ih dobio je šest nominacija, uključujući za najbolji film, ali Brana nije nominovan u kategoriji za najboljeg reditelja.

U kategoriji najboljih reditelja nominovan je jednak broj žena i muškaraca, među kojima i Francuskinja Žilija Dikurno za "Titane".

Ceremonija 75. dodele nagrada biće održana u poznatoj koncertnoj dvorani Rojal Albert.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog američkog Oskara koji će ove godine biti dodeljen 27. marta u Los Anđelesu.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila posle Drugog svetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umetnost.

Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište.

Prošle godine je film "Nomadland" osvojio najviše nagrada.

Komentari

Vaš komentar