Članica Pusi rajot, prerušena u kurira za dostavu hrane, pobegla iz Rusije

Showbiz 11. maj. 202213:59 > 14:0246 komentara
Podeli:
Izvor: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Liderka grupe Pusi Rajot Marija Aljohina rekla je da je pobegla iz Rusije nakon što se prerušila u kurira za dostavu hrane da bi pobegla od policije, pridruživši se hiljadama Rusa koji su pobegli iz zemlje otkako je Vladimir Putin naredio vojnicima da uđu u Ukrajinu.

Aljohina, dugogodišnja kritičarka ruskog predsednika, osuđena je prošlog septembra na godinu dana ograničenja kretanja dok je protestovala u znak podrške zatvorenom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom. U aprilu su vlasti odlučile da pretvore njenu kaznu u zatvor.

U intervjuu za Njujork tajms, Aljohina je opisala kako je uspela da izbegne moskovsku policiju koja je nadgledala njeno kretanje tako što se obukla kao kurir za dostavu hrane i ostavila svoj mobilni telefon kako ne bi mogli da je prate.

Rekla je da ju je prijatelj odvezao do beloruske granice i nedelju dana kasnije uspela je da pređe u Litvaniju, uz pomoć islandskog umetnika koji joj je obezbedio putne isprave jedne evropske zemlje.

Aljohina je svoje iskustvo uporedila sa „špijunskim romanom“.

"Bila sam srećna što sam uspela, jer je to bio nepredvidivo za ruske vlasti.

Njena partnerka i koleginica iz Pusi riota Ljusja Štajn podelila je fotografiju Aljohine, obučena u zelenu uniformu Deliveri Club-a i koja nosi ranac za dostavu hrane.

Štajn je rekla da Aljohina „nije pobegla iz Rusije, već je otišla na turneju“ da prikupi novac za Ukrajinu, počevši od koncerta u Berlinu 12. maja.

Štajn je takođe bila osuđena na ograničenje kretanja zbog protesta Navaljnog, ali je u aprilu pobegla iz Rusije. Takođe je koristila masku za dostavu hrane da pobegne iz Rusije.

Sve o dešavanjima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar