Britanski muzičari pogođeni Bregzitom, traže izuzeće o vizama za umetnike

Showbiz 11. jan. 202117:1716 komentara
Podeli:
Izvor: Singapore Grand Prix via Reuters

Muzičari više nemaju slobodu kretanja između Velike Britanije i EU za turneje i koncerte zbog nedostatka dogovora o tom pitanju između Londona i Brisela, a to je izazvalo nezadovoljstvo brojnih umetnika, među kojima su Dua Lipa i Tom Jork.

Britanska vlada saopštila je da je Uniji predstavila predlog u cilju postizanja „ambicioznog dogovora o privremenom putovanju poslovnog sveta, među kojima su i muzičari“.

„EU je to odbila“, izjavio je neimenovani portparol britanske vlade.

Vlada je reagovala na pisanje lista Indipendent (Independent) koji je naveo da je zapravo London odbio predlog EU prema kojem bi tokom tri meseca umetnici bili izuzeti od viza.

Od konačnog razlaza između Velike Britanije i EU 1. januara, svi muzičari moraju da imaju pojedinačne vize pre odlaska u bilo koju zemlju EU što dovodi do dodatnih troškova.

Zbog toga je pokrenuta peticija koju je do sada potpisalo 247.000 ljudi među kojima mnogi umetnici. Oni traže izuzeće od viza za umetnike.

Britansku muzičku industriju već je pogodila epidemija koronavirusa, tako da se za sada ne nazire povratak u koncertne hale, kao ni turneje ili festivali.

Komentari

Vaš komentar

<