Bong Džun-ho na čelu žirija Venecijanskog filmskog festivala

Showbiz 15. jan. 202113:01 > 13:02
Podeli:
Izvor: AFP

Južnokorejski reditelj Bong Džun-ho, dobitnik četiri Oskara 2020. za film "Parazit", predsedavaće žirijem 78. Venecijanskog filmskog festivala koji će se održati od 1. do 11. septembra, javili su danas organizatori.

„Reditelj Bong Džun-ho predsedavaće medjunarodnim žirijem 78. Medjunarodnog filmskog festivala u Veneciji, koji će dodeliti Zlatnog lava za najbolji film i druge zvanične nagrade“, navodi se u saopštenju Mostre.

Reditelj je rekao da je „počastvovan da bude povezan sa fantastičnom filmskom tradicijom Venecijanskog festivala“, navodi se u saopštenju.

„Kao predsednik žirija i pre svega kao nepopravljiv ljubitelj filma spreman sam da se divim i pozdravim sve velike filmove u selekciji festivala. Ispunjen sam iskrenom radošću i nadom“, rekao je reditelj.

Umetnički direktor Mostre Alberto Barbera pozdravio je velikog korejskog reditelja koji je, kako je naveo, danas „jedan od najautentičnijih i najoriginalnijih glasova autorskog filma u svetu“.

„Jako sam mu zahvalan što je prihvatio da stavi svoju strast pažljivog, znatiželjnog ljubitelja filma bez predrasuda u službu našeg festivala“, rekao je Barbera.

Sa filmom „Parazit“ 51-ogodišnji Bong Džun-ho osvojio je Zlatnu palmu na Kanskom filmskom Festivalu 2019. godine, a zatim 2020. četiri Oskara (najbolji originalni scenario, najbolji međunarodni film, najbolji reditelj, najbolji film) i francuskog Cezara za najbolji strani film.

Komentari

Vaš komentar