Svi su ludi za Sisi: Dva filma i dve nove serije o austrijskoj carici

Showbiz 23. maj. 202208:20 > 08:27
Podeli:
Sisi
Izvor: Printscreen/YouTube, CANNESERIES

Ona je bila princeza Dajana 19. veka, glamurozna austrijska carica Sisi, čiji su nesrećni ljubavni život i tragični kraj opčinili javnost.

Dva filma i dve nove serije, uključujući jednu koja se snima za Netflix, ponovo će pobuditi opčinjenost caricom Elizabetom Austrijskom, poznatijom kao Sisi.

„Corsage“, prvi od filmova, premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Kanu, dok je serija „Sisi“, koja govori o njenom ranom životu i turbulentnom braku s carem Franjom Josipom, dobila pozitivne kritike i podigla buru iskrenim prikazom seksualnosti mlade carice.

Švajcarsko-američka glumica Dominik Devenport, koja u seriji igra Sisi, rekla je za AFP da nagli porast interesovanja za austrijskom caricom proizlazi iz želje da se “pronađe više ženskih priča“.

Iako je Sisi bila jedna od najslavnijih žena 19. veka, Devenport smatra da joj je život bio “pun krajnosti i bola“.

Udata za Franju Josipa sa samo 16 godina, negodovala je zbog krutih protokola i ograničenja koja su je gušila na habsburškom dvoru.

Devenport kaže da su mnoga pitanja koja si postavlja u seriji identična onima koje i danas muče mlade – „kako mogu ostati svoja; kakve odluke donosim, kako se nositi sa svime što se od mene očekuje?“

Izlazak konkurentske Netflixove serije „Carica“ koja je još u produkciji, predviđen je kasnije ove godine.

Zvezda iz kraljevske porodice

Istoričarka Martina Vinkelhofer navodi da je Sisi “jedna od prvih slavnih evropskih žena“.

„Treba uzeti u obzir da je u austrijsku istoriju ušla s početkom masovnih medija“, rekla je ona.

Pojava fotografije proširila je njenu slavu – „odjednom ste imali carevu suprugu koju ste zaista mogli videti“.

S obzirom na trenutnu glad za pričama o snažnim ženskim likovima ne iznenađuje novo zanimanje za caričin život, ocenjuje Vinkelhofer.

Pored svega, Sisi je bila opsednuta sopstvenim imidžom i izgledom.

U elegantnoj vili Hermes iz 19. veka na periferiji Beča, u kojoj je carica boravila u poznijim godinama, kustos Mihaela Lindinger ukazuje na sprave za vežbanje koje je Sisi koristila kako bi se „održala mladom do poslednjih dana“.

Sisi u starijoj životnoj dobi, kada se odmakla od muža i života na dvoru u filmu „Corsage“ glumi Viki Krips, glumica rođena u Luksemburgu koja se probila uz Danijela Dej Luisa u „Fantomskoj niti“.

U caričinoj spavaćoj sobi tmurni kip imena „Melanholija“ podseća na tugu koja ju je prožela nakon samoubistva sina i prestolonaslednika Rudolfa 1889. godine.

Niti deset godina kasnije, kad je imala 60 godina, i ona je ubijena u atentatu italijanskog anarhiste u Ženevi.

Dugovečna bajka

Tradicionalno je pažnju privlačio bajkoviti aspekt Sisinog života koji je mesta poput bečke palate Šenbrun učinio nekim od najposećenijih atrakcija Austrije.

Sisi je postala predstavnicom habsburškog glamura daleko izvan austrijskih granica, sve do Kine.

Andreas Gucajt, producent serije „Sisi“, rekao je da je ideju za preispitivanje teme dobio nakon gledanja trilogije filmova iz 1950-ih u kojima je caricu glumila Romi Šnajder, rođena u Beču, čiji je život takođe bio uzbudljiv spoj glamura i tragedije.

Gucajt je kazao da je serija već prodata u nekoliko zemalja istočne Evrope, pa čak u u Brazilu.

Različiti aspekti caričinog života znače da “u svakom razdoblju imate svoju Sisi“, kaže istoričarka Vinkelhofer.

S vremenom je fokus prebačen s fizičke lepote na njen šarm, na moderniji prikaz carice kao samosvesnije i snažnije figure, preteče feminizma.

Komentari

Vaš komentar