Najpopularnija pesma na svetu sada je i legalno vaša

Showbiz 23. sep 201510:07 > 10:09
Podeli:
Izvor: Pixabay

"Happy Birthday", najpopularnija pesma na svetu na engleskom jeziku, sada je legano vaša.

Okružni sud u SAD presudio je u utorak da Warner/Chappell Music nema pravo da svojata autorsko pravo na ovu 120 godina staru pesmu. Presuda je došla nakon što je kompanija pokušala da tuži grupu filmskih producenata za kršenje autorskih prava zbog korišćenja kompozicije u svom dokumentarcu.

Pesmu „Happy Birthday“ napisale su još davne 1893. godine dve sestre, Mildred i Peti Hil, koje su autorska prava prenele na Klejtona F. Samija, čiju je kompaniju pak 1998. godine kupila grupa Warner Music. Od tada je grupa na autorskim pravima za izvođenje pesme zarađivala više od dva miliona dolara godišnje.

Producenti koje je kompanija tužila snimali su dokumentarni film o pesmi „Happy Birthday“, a kompanija ih je tužila za kršenje autorskih prava i odštetu od 1.500 dolara. Nakon što ih je kompanija tužila, podigli su protivtužbu uz argument da Warner/Chappell ima autorsko pravo samo na aranžman pesme izvođen na klaviru, a ne na pesmu kao takvu.

Najveći dobitnici nakon ove presude svakako su holivudski filmski studiji, koji su se prvi nalazili na meti Warner/Chappella i plaćali odštete samo kako bi izbegli dugotrajna i skupa suđenja. Ipak, na sreću, Warner/Chappell nikada nije tužio, niti tražio odštetu, od građana koji su pesmu koristili na rođendanskim zabavama širom sveta.