Diznijevi saradnici tvrde da on nije bio antisemita

Showbiz 03. avg 201512:12 > 12:15
Izvor: Tanjug/AP

Volt Dizni je bio kompleksan čovek i slavljen i osporavan, ali navodi da je bio veliki antisemita su nedokazane, kažu stručnjaci, a prenosi AP.

Kompozitor Ričard Šerman, sin jevrejskih imigranata, koji potpisuje kompozicije za ostvarenja „Meri Popins“ i „Knjigu o džungli“ kaže da su takve kritike apsolutno besmislene i dodao da je njega i njegovog brata Roberta Dizni tretirao kao svoje sinove.

Istoričar i kritičar Nil Gabler, autor knjige „An Empire of Their Own: How the Jews Invented Hollywood“ rekao je da je iscrpno istraživao Volta Diznija kako bi napisao delo „Walt Disney: The Triumph of the American Imagination“ 2006. godine.

„Nisam video nikakve dokaze osim povremenih antisemitskih komentara koji su bili uobičajeni za Diznijevo vreme i 20. vek“, napomenuo je on i podsetio da su se svi plašili Volta Diznija kao šefa, nazivajući ga strogim, jer se nije ustručavao da otpušta radnike za koje je mislio da ne rade dovoljno dobro.

Šerman koji je počeo da radi za Diznija 1960. godine, kaže da ga se nikada plašio, ali i da je taj mag zabave možda omekšao nakon decenija velikih dostignuća.

Jedan od panelista koji je učestvovao u diskusiji rekao je da je Dizni tretirao svoje zaposlene kao familiju, dok je drugi naveo da je njegova dobrota bila ciničan trik kako bi izvukao maksimum iz ljudi koji su za njega radili.

Šerman je, međutim, bio nepokolebljiv u odbrani svog bivšeg šefa. „Bio je velika duša, on je to stvarno bio. Naravno, imao je svojih mana, ali ko ih nema? Međutim, jedino što je važno je da je on bio pokretač dobrih stvari“, rekao je on.