Holivudski giganti krše pravila EU o konkurentnosti

Showbiz 23. jul. 201514:06 > 14:12
Podeli:
Freeimgaes/joanthan angeles

Antimonopolske vlasti EU optužile su šest velikih holivudskih studija i britansku televiziju Skaj, čiji su programi dostupni uz pretplatu, za korišćenje filmskih licenci za blokiranje pristupa filmskom sadržaju Skaj TV-a u zemljama EU van Britanije i Irske.

„Korisnici u Evropi žele da gledaju plaćene TV kanale po sopstvenom izboru bez obzira na to gde žive ili putuju u EU. Naša antimonopolska istraga pokazala je da korisnici to trenutno ne mogu da rade i smatramo da je to u suprotnosti sa propisima EU o konkurentnosti“, izjavila je komesarka EU za konkurenciju Margarete Vestager.

Pored televizije Skaj, za koju se plaća pretplata u Britaniji i Irskoj, pod optužbom su filmski studiji „Dizni“, NBC Univerzal, Paramaunt pikčers, Soni, Foks i „Vorner bros“, prenosi agencija Frans pres.

„Komisija veruje da je svaki od šest studija bilateralno dogovarao sa Skaj TV-om ugovorne restrikcije koje su tu televiziju sprečavale da korisnicima u EU, van Britanije i Irske, dozvoli pristup sadržaju koji je dostupan u te dve zemlje“, navela je Vestager.

Digitalni mediji u EU oštro su podeljeni nacionalnim linijama, a jedan od prioriteta EU je prevazilaženje tih barijera. Komisija navodi da su u toku slične istrage vezane za francusku televiziju Kanal plus, italijansku Skaj Italija, nemačku Skaj Dojčland i špansku DTS.