Jug Srbije ulaže u filmsku industriju

Showbiz 03. jul. 201518:06 > 18:14
Podeli:
Izvor: N1

Da li je film razvojna šansa juga Srbije? Grupa entuzijasta koju su podržale i opštine sa juga smatra da jeste, jer ova industrija, koja u Srbiji ne postoji, u svetu zarađuje milijarde dolara.

Najavljeno je i snimanje srpskog Gospodara prstenova, prvog igranog filma snimanog u ovom delu Srbije, a kastinzi počinju septembra.

Film je oblast u kojoj je grupa Nišlija prepoznala razvojnu šansu: „Obično se mladi ljudi odlučuju da odlaze iz zemlje jer nemaju posla u branši i onome čime žele da se bave. To upravo želimo da promenimo i da stvorimo filmsku industriju“, kaže Vesna Libovic, producent.

Svoju šansu na drugom mestu do sada je morala da traži i scenaristkinja Jelena Obradović, koja je posle završene dramaturgije ostala u Beogradu: „Nemamo filmsku industriju, sami moramo da se snalazimo, tako da je poprilično teško“, kaže ona.

Prvi projekat je ekranizacija romana “Perunov hroničar” Miloša Petkovića, a po žanru reč je o niškom Gospodaru prstenova.

Ovu priču koju sam ispričao književnim jezikom da ispričamo filmskim i pokažemo sve talente koje imamo. Ovo je najbolja prilika“, kaže Miloš Petković.

Za snimanje samo za jedne masovne scene biće angažovano stotine ljudi, a i lokalna privreda od toga može da ima značajnu korist, što je do sada prepoznalo deset opština sa juga.

Sigurno ima tih pratećih delatnosti koje će podignuti nivo plaćanja PDV-a. Prihodi, evidentno, će doći lokalnoj zajednici. Zato treba to forsirati i podržavati. Ako dajemo podsticaje za zaposlenje od 5.000 evra, zašto ne dati i za filmsku industriju“, kaže Boban Stojanović, ekonomista.

Susedna Bugarska već snima Holivudske filmove. Kako se pokazalo, najsiromašniji deo Srbije nije siromašan kadrovima.