U nedelju premijera "Krojcerove sonate" u režiji Šušljika

Showbiz 11. jun 201514:06 > 14:13
Izvor: Tanjug/Dragan Stanković

Predstava po noveli Lava Nikolajeviča Tolstoja "Krojcerova sonata" u režiji Gorana Šušljika biće premijerno izvedena u Beogradu.

U verziji na engleskom jeziku premijera će se održati u nedelju, 14. juna, u 19.30 sati u zemunskom teatru Madlenijanum, a u ulozi glavnog junaka, Poznjecova, biće francuski glumac Žan Mark Bar.

Reditelj Šušljik je na konferenciji za novinare rekao da će predstava imati i srpsku verziju koja će od jeseni biti na repertoaru Madlenijanuma, a u toj izvedbi on će tumačiti Poznjecova.

„Žanrovski, ta predstava je drama sa elementima muzičke drame, jer je muzika najveći motiv za zločin glavnog junaka“, rekao je Šušljik i dodao da se za scensku postavku „Krojcerove sonate“ opredelio zbog teksta i zbog lepote istoimenog Betovenovog muzičkog dela.

On je dodao da je odabrao „Krojcerovu sonatu“ i zbog izazova da se otkrije i rekonstruiše emocija žene koja je živela naporan i težak život – Tolstojeve supruge, Sofije Tolstoj.

Tanjug/Dragan Stanković

„Kroz to delo vidi se ono što je Tolstoj sarkastično i samoironično mislio o muško-ženskim odnosima i u njemu je na neki način genijalno razotkrio skriveni deo svoje ličnosti“, rekao je Šušljik.

Glumac Žan Mark Bar rekao je da je tema predstave posebna, jer govori o ljubomori i muško-ženskim odosima koji su u današnje vreme življenja u svetu konfuzije, dovedeni u pitanje.

„Predstava se odvija u krajnje modernoj atmosferi, a danas sva pravila koja smo u detinjstvu stekli o muško-ženskim odnosima, više ne važe“, rekao je Žan Mark Bar.

On je dodao da je ulogu prihvatio i zbog klasične muzike, jer su emocije koje je doživeo na koncertima bile „hiljadu puta intenzivnije“ od bilo koje njegove uloge u teatru ili na filmu.

Dramaturškinja predstave, Irina Dečermić koja će tumačiti i ulogu Sofije, rekla je da je odlučila da neimenovani ženski lik iz novele imenuje u predstavi i za tu ličnost je odabrala Sofiju Tolstoj, jer je Tolstojeva novela privlačna zbog odnosa prema muzici i ženi.

„Čitajući dnevnik Sofije Tolstoj pomislila sam da ne bi bilo loše da i ona učestvuje u Tolstojevoj ‘debati’ o muzici i ženi koja je u vreme kada je napisana, bila veliki izazov, pa čak i zabranjivana“, rekla je Dečermić.

Irina Dečermić uradila je i kostime za predstavu koji imaju elemente epohe, a pored glavne uloge sviraće na klaviru i dela Betovena, Roberta Šumana, Arama Hačaturijana i Valentina Silvestrova.

U ulozi Truhačevskog biće Sonja Kalajić koja će ujedno muzičke deonice svirati na violini, a predstava na engleskom jeziku imaće za publiku titlovan prevod na srpski jezik.