Stiven Soderberg jedan od producenata 93. ceremonije dodele Oskara

Showbiz 09. dec 202011:08 > 11:14
Izvor: Stefanie LOOS / AFP

Reditelj Stiven Soderberg biće jedan od producenata naredne ceremonije dodele Oskara, saopštila je američka Akademija filmskih umetnosti i nauke.

Soderberg će zajedno sa producentkinjom filma „Erin Brokovič“ Stejsi Šer i veteranom ceremonija dodele nagrada Džesi Kolinsom biti producent 93. dodele Oskara. Za sve troje ovo je prvi put da rade na produkciji Oskara.

Ceremonija 93. dodele Oskara odložena je dva meseca ranije ove godine, zbog uticaja kovida-19 na filmsku industriju, ali će biti prenošena uživo preko televizije ABC 25. aprila 2021. godine.

Za sada nije zvanično odlučeno da li će ceremonija biti potpuno virtuelna, kao što je bila dodela Emija zbog pandemije, ili će se odvijati uz fizičko prisustvo zvezda.

Predsednik Akademije Dejvid Rubin i generalna direktorka Don Hadson rekli su da je predstojeći šou idealna prilika za inovacije i preispitivanja mogućnosti za tu ceremoniju.

Oni su rekli da je ovaj „trio iz snova“ izabran da direktno odgovori na neuobičajenu situaciju i da osmisli spektakl koji se prati u celom svetu.

„Mi smo jednako oduševljeni i zastrašeni“, napisali su u zajedničkom saopštenju Stiven Soderberg, Džesi Kolins i Stejsi Šer, prenela je agencija Frans pres.

„Zbog vanredne situacije u kojoj se nalazimo imamo šansu da se na novi način interesujemo za filmove i ljude koji ih proizvode i nadamo se da ćemo stvoriti spektakl koji liči na filmove koje volimo“, napisali su oni.

Soderberg i Šer su već radili zajedno na filmovima „Erin Broković“ i „Zaraza“, koji je hvaljen što je još 2011. predvideo veliki deo stvari koje su se desile u sadašnjoj pandemiji, kao što je socijalno distanciranje, preopterećene bolnice i mrtvačnice, trka za vakcinom itd.

Vanredno ove godine, Akademija je dozvolila konkurisanje filmova koji su direktno izašli na video platforme, bez prethodnog prolaska kroz bioskopske sale.

Prošlogodišnja ceremonija, druga koja je održana bez domaćina, imala je najmanji broj gledalaca, 23,6 miliona, što je bio pad od 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu.