Netfliks odbio da ubaci obaveštenje pre emitovanja epizoda "Krune"

Showbiz 07. dec. 202012:20 > 12:25
Podeli:
Izvor: REUTERS/Mike Blake

Mreža Netfliks saopštila je da pre emitovanja epizoda serije "Kruna" (The Crown), neće emitovati upozorenje da je reč o fikciji i da se ne radi o stvarnim događajima iz života britanske kraljevske porodice, kako su to tražili neki britanski zvaničnici.

„Uvek smo ‘Krunu’ predstavljali kao dramu – i imamo puno poverenje da naši članovi razumeju da je to delo fikcije koje se uglavnom zasniva na istorijskim događajima“, saopšteno je iz Netfliksa.

Dodaju i da, „kao rezultat toga“, ne planiraju, niti vide potrebu, da dodaju „disklejmer“.

Ova poruka dolazi nakon što su zvezda Helena Bonam Karter, kao i britanski sekretar za kulturu Oliver Dauden, kritikovali seriju zbog toga što to nije objasnila.

„To je prelepo proizvedeno beletrističko delo, pa kao i kod ostalih TV produkcija, Netfliks bi na početku trebalo da bude vrlo jasan, upravo je to“, kazao je ministar u nedavnom intervjuu.

Bez toga, kaže, generacija gledalaca koja nije proživela te događaje mogla bi da stekne pogrešan utisak da se ne radi o fikciji.

Sezona serije koja se upravo prikazuje, a na Netfliks je premijerno prikazana polovinom novembra, prikazuje burno razdoblje vladavine kraljice Elizabete Druge osamdesetih godina prošlog veka. Članove kraljevske porodice prikazuje u ne baš laskavom svetlu i u situacijama koje im ne idu u prilog, piše CNN.

„Kruna“ je jedna od Netfliksovih najpopularnijih serija, a kroz dosadašnje su četiri sezone u njoj prikazani događaji iz prve četiri dekade vladavine Elizabete Druge.

Aktuelna sezona prati početak romanse i konačni krah braka između princa Čarlsa i Dajane, princeze od Velsa, te nastavak prinčeve ljubavne veze s Kamilom Parker-Bouls za vreme braka s Dajanom.

Među ostalim važnijim događajima su i vladavina tadašnje britanske premijerke Margaret Tačer, problemi s mentalnim zdravljem kraljičine sestre, princeze Margaret, kao i kraljičin odnos sa suprugom, princom Filipom i njihovom decom.

<