Janketić o "Dari iz Jasenovca": Mrak i užas logora iz perspektive devojčice

Showbiz 03. dec 202018:49 > 18:55
Podeli:
Izvor: N1

Ono što je najuzbudljivije, i tragično i dirljivo u isto vreme, u scenariju "Dare iz Jasnovca", jeste što je čitav mrak i užas logora Jasenovac ispričan iz perspektive jedne devojčice, jednog deteta, i to daje još emotivniju notu toj priči, ocenio je glumac Marko Janketić u Danu uživo, govoreći o ovom filmu, srpskom kandidatu za Oskara, koji su američki distributeri kandidovali i za nagradu Zlatni globus.

Janketić u filmu igra Maksa Luburića, brutalnog zapovednika logora, a kako je rekao, iz različitih izvora se bavio njegovom biografijom pokušavajući i da ga razume „koliko se može razumeti takav čovek“.

„Bio je, po mom mišljenju, tipičan psihopata, koji se na hijerarhijskoj lestivci dizao tako što bi se zbližio sa najjačim čovekom u tom trenutku, pa bi ga eliminisao i preuzeo njegovo mesto… nemilosrdan čovek, neempatičan, zadojen fašizmom, strašna ličnost“, objašnjava.

POVEZANE VESTI

 U filmu Luburić uglavnom daje naređenja za egzekucije i gleda i uživa u tome, navodi glumac.

„Po tome je jasenovački logor i najpoznatiji, to nije bila fabrika ubijanja kao u Nemačkoj, postojala je perverzija i sadizam jer su egzekutori bukvalno uživali u tome. Maks je imao magnetizam, bio je jako manipulativan, ubedljiv, sugestivan, umeo je da privoli ljude, bio je privlačan ženama, sve karakteristike tipične za psihopatu“, kaže Janketić.

Film je sniman u malom mestu pored Sombora, u verno napravljenoj replici logora. „Taj ambijent, replika tog logora je fascinantna, ne morate nešto da zamišljate, tu su barake, voz, stotine izmučenih statista sa malom decom, u tim uslovima to je toliko bilo mučno samo po sebi, da nismo morali da preterano zamišljamo, ali bilo je i nekih scena koje nisu bile lake ni glumcima, ni statistima koji su to gledali. Ali čini mi se da je reditelj Gaga Antonijević uspeo da nađe neku vrstu estetike da to bude gledljivo“, kaže.

Devojčica Biljana Čekić (12) koja igra Daru, kako kaže Janketić, jako je talentovana glumica.

„Ima instinkt koji samo deca i mogu da imaju, ona to posmatra kao neku istinu i to je i samim tim bilo potresnije, nije glumila, ona je to proživljavala. Mislim da će mnogi biti iznenađeni kako je ona to interpretirala“, ocenio je.

Govoreći o odluci da taj film bude predložen za srpskog kandidata za Oskara, Janketić je rekao da bi bilo dobro da on ima odjek i u svetu.

„Ne bi trebalo da ima neku političku konotaciju, da produbi jaz između ljudi. Ove teme su dragocene, i da se priča ne samo o ovoj, nego i o sličnim događanjima, i zato je važno što smo uopšte kandidati za Oskara i Globus, a ako budemo i nominovani to će biti sjajno“, zaključio je.