Udruženja: Neregularnosti u procesu izbora srpskog kandidata za Oskara

Showbiz 01. dec 202012:15 > 12:22
Podeli:
Izvor: Freeimages

Udruženje filmskih producenata Srbije, Asocijacija filmskih reditelja Srbije i Udruženje DokSrbija su ocenili u saopštenju da su proceduru ovogodišnjeg izbora nacionalnog kandidata za nagradu "Oskar" obeležili brojni propusti i neregularnosti, kao i kršenje Uputstva Filmskog centra Srbije (FCS).

U saopštenju navode da na pitanja upućena FCS nisu dobili adekvatne odgovore, te su se potom obratili Ministarstvu kulture i informisanja.

POVEZANA VEST

„Kao prvi propust ističemo činjenicu da Odluka o formiranju Komisije nije javno objavljena, zbog čega nije postojala prilika da se na vreme ukaže na potencijalne sukobe interesa pojedinih članova Komisije (koji su navedeni u članovima 10. i 11. Uputstva). U toku procesa, dva člana Komisije su istu napustili, od kojih je jedan, Mirko Beoković, suprotno Uputstvu FCS, ipak prisustvovao projekcijama u periodu od 20. do 22. novembra. Komisiju je zatim, zbog neregularnosti u radu iste, napustila i Mila Turajlić, koja je članica američke Akademije za filmsku umetnost i nauku“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se i da je FCS prekršio Član 8. Uputstva o izboru domaćeg kandidata za nagradu „Oskar“, u kom se jasno navodi da sastav Komisije treba da čine četiri člana izabrana na predlog Grupacije za kinematografiju, AFUN i UFUS.

„Međutim glumica Dara Džokić je u Komisiju izabrana na predlog Udruženja filmskih glumaca, a to udruženje nije na ovom spisku. Filmski centar Srbije je u dopisu koji je 23.10. poslao Grupaciji za kinematografiju, tražio da Grupacija predloži četiri svoja člana, od kojih će dvoje biti izabrani u Komisiju. Ipak, bez obrazloženja, FCS je u Komisiju uvrstio samo jednu od predložene četiri osobe, Milu Turajlić. Njenim istupanjem iz Komisije, ona je ostala bez ijednog člana iz redova strukovnih udruženja čiji članovi čine vitalni deo srpske kinematografije. U njenom završnom sastavu Komisija je brojala dva predstavnika AFUN-a i nijednog predstavnika Grupacije za kinematografiju, odnosno naših strukovnih udruženja“, piše u saopštenju.

„Od trenutka kada sam 19.11. prihvatila da učestvujem u radu Selekcione Komisije, u tri navrata sam pisala svim članovima Komisije i odgovornima u Filmskom centru Srbije da im skrenem pažnju na to da je od početka rada došlo do kršenja propisanog Pravilnika rada Komisije. Na moje dopise nisu odgovorili ostali članovi Komisije ni nadležni u FCS. Imala sam obavezu da o tome obavestim udruženja koja su me, shodno pravilniku, nominovala da učestvujem u radu Komisije. Takođe, kao član AMPAS (Američke filmske akademije) ja učestvujem u glasanju za Oskara za najbolji strani film, te sam smatrala da imam profesionalnu i etičku obavezu da reagujem kako bi predupredila mogućnost da treća lica dovedu u pitanje sam rad Komisije. Nisam želela da snosim odgovornost za potencijalno osporavanje validnosti izbora nacionalnog kandidata, niti da daljim učešćem u radu Komisije legitimišem nepravilnosti do kojih je došlo. U konsultaciji sa udruženjima došli smo do zaključka da je neophodno da insistiramo da pravilnik koji je FCS doneo bude sproveden dosledno. Budući da to nije urađeno ja sam 26.11. dala ostavku na članstvo u Komisiji, precizno navodeći razloge i zamerke“, navela je Mila Turajlić.

Kako se navodi u saopštenju, članom 17. Uputstva predviđeno je da se, tek nakon utvrđivanja o ispunjenju uslova prijave i proverom dokumentacije, zakazuju projekcije i gledanje filmova.

„Organizovanjem projekcija u periodu 20.11. – 22.11. član 17. ovog Uputstva je grubo prekršen, s obzirom da do tog trenutka nije bio održan sastanak na kom je konstituisana Komisija, niti je pregledana dokumentacija filmova, kako bi se ustanovilo koji filmovi ispunjavaju uslove prijave“, saopšteno je.

Dodaje se da su strukovna udruženja na zahtev FCS izradila dokument sa preporukama za kriterijume koji se primenjuju prilikom izbora kandidata u većini evropskih zemalja, a u pitanju su pre svega: informacije o učešću filma na inostranim festivalima i osvojenim nagradama, stranoj kritici i inostranoj distribuciji filma.

„Ipak, u svom pozivu za prijavu filmova, FCS od producenata nije ni tražio dokumentaciju kojom bi kriterijumi navedeni u preporučenom dokumentu mogli da se ocene (festivali, nagrade, strana kritika, distribucija), čime je proces, kao i trud gorepomenutih udruženja, obesmišljen. Imajući u vidu sve navedene propuste i prekršaje, smatramo da je izbor domaćeg kandidata za nagradu Oskar izgubio legitimitet. Mišljenja smo da je iznevereno poverenje producenata i autora prijavljenih filmova, kao i poverenje i trud strukovnih udruženja, čiji su članovi vredno radili na izradi preporuka za izbor i pristali da učestvuju u radu Komisije“, kaže se u saoštenju.