Katarina Žutić: Žene danas tretiraju kao u srednjem veku

Showbiz 13. nov. 202021:50 > 21:58
Podeli:
Izvor: Screenshot/Nova.rs

"Što se tretmana prema ženama tiče, mi živimo u nekom kvazisrednjem veku u današnjem vremenu. Ali mislim da to ne važi samo za odnos prema ženama. Mislim da je to prosto društvo koje je, nažalost, regresiralo. U nekom civilizacijskom smislu smo regresirali", rekla je za portal Nova.rs glumica Katarina Žutić, koja u novom filmu "Ime naroda" igra glavnu žensku ulogu, stariju Milicu Tomić.

Sinoć je u Kombank dvorani održana premijera filma „Ime naroda“. Glumica Katarina Žutić, koja igra glavnu žensku ulogu, stariju Milicu Tomić, govorila je za portal Nova.rs o svojoj ulozi, pa je uporedila i današnje stanje u zemlji sa situacijom iz filma.

PROČITAJTE I:

„Ja igram stariju Milicu Tomić. Ona je novinarka, koja je među prvima bila borac za ženska prava početkom dvadesetog veka. Jedna izuzetno hrabra, čvrsta, odlučna žena koja je stvarno pomerala granice i toliko čvrsto i moćno nosila ideju koju joj je njen otac ostavio u amanet. Bila je velika ličnost koja je nekako zaboravljena. Ja se nadam da će se sada, sa ovim filmom, opet vratiti u žižu našeg pamćenja i interesovanja, jer zaista je bila žena ispred svog vremena“, objasnila je glumica, pa je uporedila današnje stanje u zemlji sa radnjom filma.

„Neverovatno koliko ima paralela koje mogu da se povuku sa današnjim vremenom. Između ostalog, reč je o cenzuri, o pravu nekakvog drugačijeg mišljenja i moćnicima koji to ne dozvoljavaju da se ostvari“, rekla je Katarina Žutić i dodala: „Što se tretmana prema ženama tiče, mi živimo u nekom kvazisrednjem veku u današnjem vremenu. Al’ mislim da to ne važi samo za odnos prema ženama. Mislim da je to prosto društvo koje je, nažalost, regresiralo. U nekom civilizacijskom smislu smo regresirali“.

Na pitanje šta bi njena junakinja iz filma rekla na seksističke uvrede koje danas novinarke dobijaju, glumica je odgovorila: „Mislim da ne bi sedela skrštenih ruku. Mislim da bi uzela stvar u svoje ruke i mislim da bi našla način da se pobuni. Mislim da ćemo i mi naći način da se pobunimo. Ja verujem u to“, zaključila je Katarina Žutić za Nova.rs.