Kings of Leon – priča o jednom od najboljih rok bendova današnjice

Showbiz 11. nov 202012:22 > 12:35
Podeli:
Izvor: Pavle Jakšić

Bend koji Srbija željno iščekuje još od 2005. godine.

Kada pišete o nečemu izrazito ličnom, prva pomisao vam je kako da misli i osećanja spustite na papir, izbegnete patetiku i idealizacije, naglašenu subjektivnost, a da time ne odlutate od sopstvenih emocija i strasti. Osetite određeni pritisak i tenziju, jer neki opisi lepom više nanose uvredu nego što lepotu dočaravaju ili je dodatno boje.

Čovek u stvari vaga samo do momenta kada postaje ličan. Pravi čovek, sa dušom. Nakon toga se samo prepusti. Pa kud puklo da puklo. Nema fingiranog poljupca, afekcije, zagrljaja. Postoji samo iskren. Takav će biti i ovaj tekst. Kings of Leon nisu samo moj omiljeni bend, oni su na neki način i kaleidoskop, kroz koji se mirim sa samim sobom. Kako to najslikovitije da vam objasnim? Možda na pola puta između života i smrti, piše Pavle Jakšić.

Braća Folovil – Kejleb, glavni vokal, Nejtan, bubnjar, Džered, i njihov rođak Metju (bas, gitara i prateći vokali). Naziv benda je ličan, kao i sve njihove pesme. Predstavlja omaž njihovom dedi Leonu, i to, ispostaviće se – vanvremenski. Nejtan i Kejleb revnosno su pratili oca Ivana, sveštenika pentakostalne crkve, kroz Oklahomu i “duboki jug”, pevali, tu i tamo udarili po kojem bubnju.

Obrazovala ih je majka i male parohijske škole Džeksona i Memfisa u Tenesiju. Živopisno odrastanje na jugu, događalo se uglavnom iz perspektive ljubičastog Oldsmobila iz 1988. godine, i kampovanja između Ivanovih propovedanja.

Nakon što je otac prestao da se bavi crkvenom službom i nakon razvoda roditelja 1997, Nejtan i Kejleb sele se nadomak Nešvila i prepuštaju kantri muzici. Upoznaju tekstopisca Anđela Petralju koji ih upoznaje sa ostavštinom bendova Thin Lizzy, The Rolling Stones, The Clash.

Džered i Metju, koji se dve godine kasnije pridružuju, sa sobom donose uticaje The Pixies i Velvet Undergrounda. Svoju prvu svirku “KOL” su imali u kultnom nešvilskom klubu Exit/IN, u kojem su gostovali muzički giganti poput Ramonsa, Pepersa, Džoni Keša, Tom Petija. Ova imena, svojeručno potpisana, možete pročitati na tabli koja se nalazi tik pored ulaza u ovo monumentalno mesto.

Tu počinje epopeja. I ova tekstualna, ali ne kroz njihove biografije, ili faktografiju, već isključivo kroz njihove pesme. Ne očekujte hronologiju, samo tok misli, spušten na papir. Slušao sam ih uživo četiri puta, nisu me svaki put dotakli do koske, niti volim sve njihove albume. Ali na to gledam kao na osoben životan odnos, a ne montirani film. Na ljubav, koja je protkana prihvatanjem, ne čak ni kompromisom.

Lepota njihove muzike je u tome da niko nema tapiju na finalni zaključak. Ona rezonira u nama, a tumačimo je u zavisnosti od naših raspoloženja i senzibiliteta. Bilo bi previše racionalno da pomislim da su to i želeli, verujem da se radi samo o logičnom sledu njihove neusiljne komplikovanosti. Ova muzika, osim utehe, nudi i nešto nedokučivo, što nam ne izbija iz glave, i tera nas da konstantno lutamo u potrazi za zaključcima, do kojih suštinski nikada i ne želimo da stignemo.

Ceo tekst pročitajte na portalu vitraz.net