Princ Hari: Tek uz Megan sam shvatio problem nesvesne rasne pristrasnosti

Showbiz 26. okt. 202016:44 > 16:53
Podeli:
Izvor: TOBY MELVILLE / POOL / AFP

Britanski princ Hari rekao je da mu je trebalo dugo da shvati da postoji nesvesna rasna pristranost i da je to shvatio kad je proveo više vremena sa svojom suprugom Megan.

Princ je to rekao u razgovoru na temu rasizma s Patrikom Hačinsonom, crnim aktivistom koji je na fotografiji Rojtersa u junu u Londonu uslikan kako nosi belca na sigurno iz sukoba između demonstranata protiv rasizma i pripadnika krajnje desnice.

Hari je Hačinsonu kazao da ga smatra „anđelom čuvarom“ jer je štitio sve na tom skupu. Obojica su se složila da je borba protiv diskriminacije na svim nivoima još nedovršen put.

„Nesvesne predrasude, po mom shvatanju, odgoju i obrazovanju koje sam dobio, nisam znao šta je to. Nisam znao da to postoji“, rekao je Hari tokom razgovora, koji je snimljen prošle nedelje za magazin GQ.

„Tužno mi je to reći, ali onda mi je trebalo mnogo, mnogo godina da to shvatim, posebno kad sam živeo dan ili nedelju u koži svoje supruge“, dodao je princ.

Otac njegove supruge je belac, a majka crnkinja.

Hari i Megan su nekoliko puta govorili o rasnom pitanju od kada su napustili kraljevske dužnosti krajem marta i preselili se u Kaliforniju.

Hačinson (50) je Hariju rekao da je prisustvovao ranijem protestu, na kojem je povređena jedna policajka, pa su on i prijatelji odlučili da dođu na idući skup kako bi održali mir.

„Štitili smo sve, pa se pokazalo da su to bili i oni na drugoj strani. Ja bih to učinio za bilo koga i to bih ponovio“, rekao je.

Hari ga je upitao kako se oseća kad vidi stalno protivljenje protestima protiv rasizma.

„To je frustrirajuće“, rekao je taj otac četvoro dece.

„Samo se pitaš zašto je ljudima toliko teško da shvate čemu svi težimo – jednakosti“.