Glumica koja je bila model za Diznijevu Snežanu preminula u 101. godini

Showbiz 23. okt 202012:21 > 12:34
Izvor: Bryan Bedder / Getty Images North America / Getty Images via AFP

U 101. godini života umrla je Mardž Šampion, američka glumica, koreografkinja i plesačica, koja je poslužila kao model za animirani lik Snežane u prvom Diznijevom dugometražnom animiranom filmu "Snežani i sedam patuljaka".

Glumica je bila dobro poznata i po tome što je pedesetih godina prošlog veka, zajedno sa suprugom i plesnim partnerom Goverom Šampionom glumila u brojnim MGM mjuziklima, piše BBC.

Šampion je umrla u sredu u Los Anđelesu, potvrdio je za Hollywood Reporter instruktor plesa Pjer Dulejn.

Rođena je 1919. godine u Holivudu kao Mardžori Selest Belčer. Njen otac Ernest Belčer bio je učitelj plesa i baleta i bio je prijatelj Volta Diznija.

Kada je Diznijev animacioni tim radio na ‘Snežani i sedam patuljaka’, Mardž (14) je izabrana među 200 kandidatkinja, pa im je poslužila kao model za animirani lik. Naime, pre posla animacije bilo je važno proučiti devojčicine pokrete na zvučnoj pozornici, kako bi se animirani lik što realnije kretao.

Tokom dve godine Mardž je sarađivala sa Diznijem jedanput ili dvaput mesečno, za šta je dobijala honorar od 10 dolara.

„S obzirom na to da niko od muških članova tima zaduženog za animaciju nije znao kako će zalepršati haljina za vreme pokreta jedne mlade devojke, ja sam im poslužila kao model“, rekla je u jednom intervjuu iz 1998.

Prvi Diznijev dugometražni animirani film premijerno je u bioskopima prikazan 1937. godine i odmah je postigao veliki uspeh.

Mardž Šampion je poslužila i kao model za vilu u animiranom filmu ‘Pinokio’ i kao model za pokrete lika Hijasint Hipo u trećem dugometražnom animiranom filmu iz Diznijevog studija ‘Fantazija’.

Godine 1975. osvojila je nagradu Emi za koreografiju TV filma „Queen of the Stardust Ballroom“.

Gover i Mardž Šampion venčali su se 1947. godine, ali razveli su se 1973. Gover je umro 1980. u 61. godini.