Nenad Jezdić: Nisam poslušnik nijednog režima

Showbiz 19. okt 202023:15 > 23:18
Podeli:
Izvor: N1

"Ja nisam i ne želim da budem glumac bilo kog režima i bilo koje stranke. Više puta sam naglasio da se politikom ne bavim i da se nikada neću ni baviti. Ne vidim zašto bih sada kao zreo čovek sa definisanim stavovima, i kao čovek koji je sam definisao granice svoje slobode i okvire svog delanja, stao iza bilo koga i dozvolio da bilo ko stane iza mene u mom profesionalnom smislu. Ja ne umem i ne mogu da budem poklonik i poslušnik bilo kog režima", rekao je u razgovoru za Nova.rs glumac Nenad Jezdić.

Proslavljeni glumac Nenad Jezdić ima glavnu ulogu u filmu “Vikend sa ćaletom”, scenariste Miroslava Momčilovića, koji će svoju premijeru imati 29. oktobra u Kombank dvorani. Tim povodom, u velikom intervjuu za Nova.rs, Jezdić je govorio o samom filmu, svojoj ulozi, ali i o životu na selu i vremenu koje je tamo proveo tokom vanrednog stanja.

U jednom trenutku razgovora, glumac se dotakao i politike i nedavnih optužbi da je “bot” samo zbog toga što je postao stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, navodeći da neće služiti nijednom režimu.

„Eto, i sami ste u pitanju sve rekli. Tu se radi o nekom senzacionalističkom izveštavanju zbog kojeg neki pogrešno tumače stvari. Ja nisam tek sada stalno zaposlen u nekom pozorištu. Bio sam član Ateljea 212 dvadeset i dve godine pre prelaska u JDP. Profesionalne mene u ovom poslu su potpuno prirodne. Zahvalan sam JDP-u što mi omogućava da se kao glumac i kao čovek razvijam i dalje napredujem. Logično je da sam kod njih. U JDP-u imam veći repertoar koji igram godinama unazad i ne bi ni bilo fer i pošteno da sam na plati u Ateljeu, u kom igram samo jednu ili dve predstave mesečno“, objašnjava Jezdić.

„Dozvolite mi da budem banalan, ali ostao sam dosledan sebi, svom principu i svojoj slobodi time što sam se na kraju i odrekao veće materijalne koristi. Zauzimao bih mesto stalno zaposlenog nekome ko takođe treba da ima priliku koju sam ja svojevremeno imao. Mnogo je mladih glumaca kojima treba šansa da se iskažu i razvijaju baš kao što sam to i ja radio zahvaljujući Ateljeu 212. Takođe, mene danas u JDP-u ne bi ni bilo bez Ateljea 212, a i u JDP-u sam igrao još od ’97. godine. To su sve naša, gradska pozorišta“, ističe on.

Dodaje da nije, niti želi da bude glumac bilo kog režima i bilo koje stranke.

„Više puta sam naglasio da se politikom ne bavim i da se nikada neću ni baviti. Ne vidim zašto bih sada kao zreo čovek sa definisanim stavovima, i kao čovek koji je sam definisao granice svoje slobode i okvire svog delanja stao iza bilo koga i dozvolio da bilo ko stane iza mene u mom profesionalnom smislu. Ja ne umem i ne mogu da budem poklonik i poslušnik bilo kog režima. Mene pozorišna publika zna i gleda već tri decenije, prešao sam u JDP iz pozorišta u kojem igram od ’92. godine, nisam prošlog meseca postao glumac. Ne postoji ta stranka i tabor koji nekom glumcu može dati ili oduzeti dar. U mom slučaju je to besmisleno politizovanje i svrstavanje o kojem govorite samo posledica neobaveštenosti i tabloidnog izveštavanja. Želim da verujem da nije iz zluradosti“, kaže Jezdić.

Nenada Jezdića uskoro ćemo gledati u filmu „Vikend sa ćaletom“ gde glumi sredovečnog kriminalca Kašiku koji, predosećajući da mu se bliži kraj, želi da provede vikend sa jedanaestogodišnjim sinom. Pošto ga nije viđao pet godina jer je zbog “malih komplikacija” imao zabranu prilaska dečaku, Kašika pokušava da po “ubrzanom kursu” nauči svemu onome što smatra važnim za život i preživljavanje na ulici, a da iz sina “istera sve ono što je po njegovom mišljenju mekano, slabašno i devijantno”…

Šta je Jezdić rekao o svom novom filmu, ali i o svom gazdinstvu, i radu pozorišta tokom epidemije koronavirusa, čitajte na portalu Nova.rs.