Mirijam Margolis, dobitnica BAFTA, za N1 o ulozi baka Vere i Filipovićevom filmu

Showbiz 12. okt. 202011:17 > 11:18
Podeli:
Izvor: AFP/Frazer Harrison

Snimanje prvog srpskog filma čija se radnja dešava u jeku pandemije koronavirusa, "Pored tebe", privodi se kraju. Reč je novom ostvarenju reditelja Stevana Filipovića. Napisali smo triler koji se dešava usred korone, i to ne samo što je prvi kod nas, mislim da je prvi u svetu, navodi Filipović. U filmu igra dobitnica prestižne nagrade BAFTA, britanska glumica Mirijam Margolis, koju naša publika najviše pamti po ulogama u ostvarenjima Crna Guja i Hari Poter. Margolis kaže da voli srpski narod i da će posetiti Srbiju.

Kako je rekla, bila je fascinirana Stevanom Filipovićem, kad ga je upoznala: „Pomislila sam kako je on jedan interesantan, mlad čovek, pun ideja i veoma angažovan. Veoma mi se dopao i pomislila sam da bih volela da radim s njim. Nadala sam se da će se ukazati prilika da sarađujemo, što se dogodilo. Nisam mogla tada da dođem u Srbiju, iako sam to mnogo želela. Međutim, Stevan je rekao „u redu, možemo to da realizujemo i na drugi način“, što smo uspeli. Ja sam srećna da smo uspeli. Film još nisam videla i željno ga iščekujem. Sve to nije bilo moguće bez Nataše, devojke koja je živi u Londonu i sa kojom sam se mnogo pripremala, ne bih uspela bez pomoći… Veoma sam radila na filmu i nadam se da će doživeti uspeh i da će se ljudima dopasti. Svidela mi se ideja da radim nešto eksperimentalno. Za mene nije bilo to mnogo komplikovano, ali sam shvatila da je priča mnogo dublja nego što sam mislila. Ali misao da nešto novo radite veoma je atraktivno za staru ženu kao što sam ja. Lik koji tumačim je hrabra, nezavisna, umna i dopadljiva, angažovana žena, a ujedno i veliki borac, što liči na mene“, kaže glumica.

Kako navodi, srpski jezik joj nije poznat, ali navodi da je dala sve od sebe da zvuči što je bolje moguće. „Pozvana sam u Beograd, na premijeru, ako bude epidemiološki bezbedno – rado ću doći u Srbiju. Ako ne dođem ovaj put, doći ću sledećom prvom prilikom, jer volim srpski narod. Vi ste jaki, nezavisni i neustrašivi i to je baš ono što mi se sviđa. Srbiju ću svakako posetiti“, navela je.

Filipović kaže da se radi o jednoj neverovatno duhovitoj ženi, uz to što je reč o glumačkoj veličini. Ona igra baka Veru, jugonostalgičarku koja je došla iz Mančestera, a koja je baka glavne junakinje, kaže Filipović koji navodi da je njena uloga bila zahtevna, da je tu bilo i pevanja i plakanja. Ona je jedna od glavnih uloga i priča srpski, istakao je reditelj.

Ispričao je da je pročitala biografiju, i da joj se dopalo, pa da je poručila – biće nezgodno na srpskom, ali hajde da probamo.

To što je ona donela u startu, ta vrsta spremnosti – ta britanska škola, je neverovatno puno, to je nivo koji je meni postavio lestvicu šta da tražim od filma, glumaca, dodao je Filipović.

Govoreći o filmu, ističe da je on deo buduće trilogije – „Pored mene“, „Pored tebe“ i „Pored nas“, a da se svaki film dešava sa pet godina razlike, a likovi i protagonisti su isti. Vidimo neki blok od deset godina njihovog života, kaže Filipović. Kaže da u filmu „Pored tebe“ postoji neka „Agata Kristi misterija“, ali kroz presek stanja društva. Film je o novinarstvu Srbije danas i emancipaciji jedne žene, dodao je.

Došli smo do nečeg što je meni i ekipi važna tema – kako raditi taj posao koji je ključna stvar za opstanak i demokratije i društva „i poslednja poluga koju imamo“, kaže Filipović, gostujući u Novom danu. Glavnu ulogu igra Mina Nikolić, a baka Vera je njena baka.

Svi smo dali dušu kompletno, kazao je Filipović.

Dodao je da su mnogo vodili računa o Mirijam koja ima 80 godina, a i o Vlasti Velisavljeviću koji je sa 94 godine najstariji evropski glumac.

Film je sniman u Beogradu i Londonu, a da se završi potrebno je još novca.