Tri serije UM – "Žigosani", "Ubice mog oca" i "Senke" u borbi za Zlatne antene

Showbiz 08. sep. 202015:42 > 15:48
Podeli:
Izvor: N1

Na jubilarnom 10. međunarodnom Festivalu drama i serija FEDIS, trinaest serija emitovanih na domaćim kanalima u sezoni 2019/2020. boriće se za Zlatne antene, a tri od njih rađene su u produkciji United Medie (UM) - "Ubice mog oca 4", "Žigosani u reketu 2" i "Senke nad Balkanom 2".

Selektorska komisija desetog FEDIS-a u sastavu prof. Filip Feti Dautović, televizijski i filmski producent, Dragan Dabić – filmski kritičar, urednik programa NKC-a i Dragan Nikolić, urednik filmskog programa DOB-a, odlučila je da za nagradu Zlatna antena konkurišu sledeće TV i mini serije:

– Delirijum tremens (RTS)

–  Psi laju vetar nosi 2 (RTS)

–  Grupa (RTS)

–  Žigosani u reketu 2 (NOVA S)

–  Dug moru (Superstar)

–  Senke nad Balkanom 2 (NOVA S)

–  Švindleri (Superstar; RTS)

–  Vojna akademija 5 (RTS)

–  Južni vetar (RTS)

–  Slatke muke (Superstar)

–  Ubice mog oca 4 (NOVA S)

–  Tajkun (Superstar)

–  Kalup (Superstar)

Osnivač i direktor FEDIS festivala Nenad Milenković ističe da je konkurencija na manifestaciji najjača do sada i da se morala uvesti instucija selektora: „Prošle godine premijerno je emitovano više od 20 TV i mini serija, koje su različitog žanrova, tematike i kvaliteta, pa smo po prvi put uveli selektore FEDIS-a, koji su doneli odluku koja će se ostvarenja takmičiti ove godine za nagradu Zlatna antena. Kao i u svetu, tako i kod nas, TV serije su preuzele primat ostalim sadržajima i očekujem žestoku borbu za nagrade. Iz tog razloga uveli smo dvodomni žiri  – Žiri Struke i Stručni žiri, koji zajedno broji 12 članova iz svih branši: glumaca, reditelja, scenarista, montažera, novinara itd, kako bi donesena odluka bila što objektivnija“.

Kako je dodao, do kraja septembra očekuju povoljnije uslove za održavanje manifestacija. „A Dom omladine Beograda i mi ćemo preduzeti sve potrebne mere, kako bi se obezbedilo bezbedno održavanje jubilarnog 10. FEDIS festivala“, kaže Milenković.

Ana Sofrenović predsednica, a u žiriju su i Robert Čoban, Sanja Ilić, Zoran Panović…

Poznata dramska umetnica Ana Sofrenović predsedavaće ovogodišnjim Stručnim žirijem.

Jedinstveni žiri Festivala TV drama i serija broji 12 članova i sastoji se od Žirija struke u kome su, osim Sofrenovićke i profesor dr Nikola Stojanović, direktor CPG-a Robert Čoban, urednica TV Novosti Jelena Jovović i novinar Zoran Panović.

Žiri struke čine glumac Milorad Miki Damjanović, reditelj Milan Konjević, scenarista Ivan Jovanović, direktor fotografije Predrag Bambić, kostimografkinja Ivana Krstović, montažer Vladimir Marković i kompozitor Aleksandar Sanja Ilić.

FEDIS festival održava se 10. jubilarni put u Domu omladine Beograda, 29. i 30. septembra 2020. godine, a nagrada Zlatna antena dodeljuje se (na osnovu mišljenja Stručnog žirija i Žirija struke) u 12 kategorija. Nagrade za tri kategorije se dodeljuju na osnovu mišljenje publike, saopšteno je.