Fanovi žele da Čedvik Bouzmen dobije skulpturu u rodnom gradu

Showbiz 03. sep 202015:40 > 15:50
Podeli:
Izvor: REUTERS/Mario Anzuoni - HP1EF2P01NNWE/File Photo

Skulptura nedavno preminulog glumca Čedvika Bouzmena, zvezde Marvelovog "Crnog pantera", biće postavljena u njegovom rodnom gradu Andersonu u Južnoj Karolini u SAD.

Bouzmen je preminuo prošlog petka od raka debelog creva, a njegovi obožavaoci su pokrenuli peticiju da mu se napravi spomenik, prenosi Bang Showbiz.

POVEZANE VESTI

Iz kancelarije gradonačelnika Andersona potvrdili su da su već stupili u kontakt sa jednim umetnikom koji bi trebalo da napravi spomenik Bouzmenu. Veruje se da će u pitanju biti mešavina skulpture i murala, sa još nekim umetničkim elementima.

Sve je usledilo posle peticije da spomenik Bouzmenu bude postavljen u njegovom rodnom gradu, i to umesto statue Konfederacije, koja trenutno krasi centar grada.

„Tokom svoje karijere, on je udahnuo život istorijskim figurama, poput (pevača) Džejmsa Brauna, (bejzbol igrača) Džekija Robinsona i (pravnika i borca za ljudska prava) Terguda Maršala. Međutim, najviše je poznat po ulozi u T’Čalinom Kralju Vakande, takođe poznate kao Crni panter. Ovaj film, zajedno sa celokupnim njegovim radom, inspirisao je mnoge Afroamerikance, naročito tokom ovog turbulentnog perioda kroz koji naša nacija prolazi.“, piše u peticiji Bouzmenovih obožavalaca.

Dodaje se da su ranije ove godine stanovnici Bouzmenovog rodnog Andersona želeli da ukone spomenik Konfederaciji u centru grada, ali to, nažalost, nije naišlo na razumevanje vlasti, jer prema sadašnjem zakonu u Južnoj Karolini, nelegalno je uklanjati konfederacijske spomenike.

„Mnogi bi se složili da Bouzmen, bez ikakve sumnje, zaslužuje spomenik u svom rodnom gradu, ali mi bismo otišli i korak dalje. Verujemo da je Bouzman vredan mesta koje trenutno u centru grada zauzima konfederacijski spomenik. Niko ko ide u centar ne može da ga ne vidi ili zaobiđe“, piše u peticiji.