Dizni prvi put ima biseksualni lik u animiranoj seriji

Showbiz 16. avg 202015:45 > 15:46
Izvor: Printscreen

Dizni je dobio prvog protagonistu koji je otvoreno biseksualne orijentacije, i to u Dizni seriji "The Owl House" (Sovina kuća).

Kako je autorka serije, Dejna Teras otkrila na Tviteru, glavni lik serije je dominikansko-američka devojčica Luz Noseda koja je biseksualna.

“The Owl House” je prvi put prikazana u januaru. Serija se bavi 14-godišnjom devojčicom koja pronalazi vrata za čarobni svet i pokušava da ispuni svoj san da postane veštica dok boravi tamo.

U ranijim epizodama Luz su privlačili dečaci, dok u nedavno prikazanoj epizodi “Enchanting Grom Fright” Luz počinje da istražuje svoj odnos s devojčicom Amiti Blajt. U toj epizodi Amiti kaže da ima osećanja prema Luz i da želi da je pita da ide s njom na matursko veče. Kada su otišle na događaj, sve vreme su plesale zajedno.

U svojim objavama na Tviteru Teras je potvrdila da je Luz biseksualna i rekla da se izborila za to da “kvir” deca budu predstavljena u njenoj seriji.

“Bila sam vrlo otvorena u nameri da u seriji imam kvir decu. Jako loše lažem, tako da bi mi bilo teško to samo da proguram u seriju”, rekla je ona i dodala da su se neki iz ekipe Diznija protivili ovoj ideji.

Ona je dodala i da je odbila zahteve iz te kompanije da ne predstavi biseksualne ili homoseksualne odnose u crtaću.

„Ja sam biseksualna! Želim da pišem o biseksualnom liku, dođavola! Srećom, moja tvrdoglavost dala je rezultate, i sada me Dizni veoma podržava“, navela je na Tviteru.

Četrnaestogodišnja Luz nije prvi Dizni LGBT lik. Prethodno je u Dizni seriji „Endi Mek“ jedan od likova otkrio da je zaljubljen u dečaka – to je bio prvi put da se neko izjasnio kao homoseksalac u nekom šou na Dizni kanalu. U maju, kratki Piksarov film „Out“ emitovan na Dizniju imao je glavnog lika koji je bio homoseksualac, a u filmu „Onward“, jedan lik se izjašnjava kao lezbejka.