Dizni ugasio brend "20 Century Fox"

Showbiz 12. avg 202014:50 > 15:21
Izvor: VALERIE MACON / AFP

Američki medijski div Volt Dizni ugasio je brend "20th Century Fox", jedno od najpoznatijih imena u industriji zabave, prenose britanski mediji.

Filmski studio „20th Century Fox“ producirao je filmove poput Avatara i Titanika, a nastao je 1935. godine, spajanjem kompanija „Twentieth Century“ i „Fox Films“, podseća BBC.

Televizija „20th Century Fox“ vuče korene iz 1949. godine i u njenim studijima su nastale brojne poznate TV serije, uključujući Betmena, M.A.S.H. i Simpsonove.

Diznijeva istorija stvaranja filmova datira iz 1937. godine, sa „Snežanom i sedam patuljaka“. U međuvremenu su postali vlasnici „Lucasfilm“-a, producenta „Star Wars“ franšize, i Marvel studija.

Prošle godine Dizni je  kupio veliki deo Fox TV za 71,3 milijarde dolara.

Početkom godine „20th Century Fox“ preimenovan je u „20th Century Studios“, što se vremenski poklopilo sa spekulacijama da Dizni želi da se distancira od izrazito desničarske mreže „Fox News“ Ruperta Mardoka.

Televizijski studio „20th Century Fox Television“ preimenovan je u „20th Television“, studiji ABC Studios i ABC Signature Studios u „ABC Signature“, a Fox 21 Television Studios u „Touchstone Television“.

„Nova imena i logotipi naših studija označavaju novi dan za ABC Signature, 20th Television i Touchstone Television i istovremeno odaju počast njihovoj bogatoj istoriji i stvaralačkoj snazi kompanije Volt Dizni“, kazao je predsednik televizijskih studija Dizni, Kreg Hanegs.

I „20th Century TV“ i filmovi zadržali su poznati uvodni zvuk fanfara i logotip s reflektorom.

Dizni, inače, dominira američkom medijskom scenom, kao vlasnik mreže ABC. Konkurent je i Netfliksu, uslugom za prenos videozapisa Dizni+.