Andrea Bočeli izazvao lavinu reakcija zbog izjave da je pandemija "takozvana"

Showbiz 29. jul 202012:09 > 14:52
Podeli:
Izvor: REUTERS/Alex Fraser

Slavni italijanski tenor Andrea Bočeli, iako je bio zaražen koronavirusom, sumnja da je ta pandemija ozbiljna i naziva je "takozvanom".

„Znam puno ljudi i hvala Bogu ne znam nikoga ko je završio na intenzivnoj nezi. Dakle, gde je sva ta težina situacije“, kazao je na konferenciji u italijanskom Senatu.

Šezdesetjednogodišnji operski pevač koji se zarazio koronavirusom u martu, ali je imao slabe simptome, kazao je i da je kršio odredbu o karantinu „zato što mu se nije činilo pravednim i zdravim“ da ga prisiljavaju da ostane u kući.

„Kada sam bio lišen slobode da napustim dom, iako nisam počinio bilo kakav zločin, osećao sam se poniženo i uvređeno“, kazao je govoreći bez maske.

Rekao je da su njegova razmišljanja o koronavirusu kontroverzna i u vlastitoj porodici i da su ga deca upozorila: „Tata, drži se ti ‘Toske“ i ‘Madam Baterflaj’ jer nemaš pojma o virusu“.

Bočeli je učestvovao na događaju koji je organizovao Vitorio Sgarbi, desničarski senator i likovni kritičar čiji su negatorski stavovi o koronavirusu dobro poznati.

Tenorovi stavovi izazvali su buru.

Fedez, italijanski reper koji je prikupio 4,5 milijuna evra za odeljenja intenzivne nege u Italiji, kritikovao je Bočelija.

„Ako ne znaš nikoga ko je bio na intenzivnoj nezi i usudiš se da širiš sumnju da je pandemija izmišljena, upoznaću te s mojim osamnaestogodišnjim prijateljem kome su transplantovana pluća“, napisao je na Tviteru.

Ono što je rečeno na konferenciji „nema naučnu osnovu“, a ima „elemente evidentne opasnosti“, kazao je za ANSA-u Masimo Gali, čelnik odeljenja za infektivne bolesti bolnice „Sacco“ u Milanu.

Ministar zdravstva Roberto Speranca rekao je za RAI da je ključno poštovati tri pravila o nošenju maski, socijalnom distanciranju i pranju ruku.

Italija se suočila s velikom krizom, izazvanom pandemijom koronavirusa, u martu i aprilu.

Međutim, pandemija je sada puno slabija te je ministarstvo zdravstva objavilo u utorak da je u poslednja 24 sata koronavirus potvrđen kod 181 osobe, dok ih je 11 umrlo.