U Ripnju ispod Avale niče Vranje iz 19. veka

Showbiz 04. jul 202010:26 > 10:27
Podeli:
Izvor: Filmski centar Srbije/Đorđe Bajić

U podavalskom naselju Ripanj već dva meseca teku opsežni scenografski radovi i pripreme za snimanje ambicioznog filmsko-serijskog projekta zasnovanog na književnom opusu Bore Stankovića, po scenariju Voje Nanovića i u režiji Milutina Petrovića i Gorana Stankovića, saopštio je Filmski centar Srbije.

U produkciji beogradske produkcijske kuće This and That Productions, scenograf Milenko Mile Jeremić i njegov tim već sedam nedelja rade na filmskoj replici Vranja iz 19. veka.

Radovi su poodmakli i otprilike su negde na polovini, a ova velika scenografija obuhvata čitav jedan grad i niz pratećih objekata, uključujući Hadži Trifunovu kuću, gradski han, trg sa pijacom, sahat kulu, magazu, džamije, putujuće lutkarsko pozorište…

U pitanju je jedan od najvećih i najambicioznijih filmskih setova nastalih u 21. veku za potrebe snimanje jednog srpskog ostvarenja, navodi se u saopštenju Filmskog centra Srbije.

Scenograf Milenko Mile Jeremić je tokom svoje duge i uspešene karijere radio na kultnim filmovima „Valter brani Sarajevo“, „Banović Strahinja“, „Maratonci trče počasni krug“, „Seobe“, „Lepa sela lepo gore“, „Život je čudo“, „Crna mačka, beli mačor“ i mnogim drugim, a značajan je i njegov rad na televiziji (serije „Povratak otpisanih“, „Koreni“, „Žmurke“…).

Filmski centar Srbije je podržao razvoj i produkciju filma „Hadžijino zvono“.

Scenario za desetodelnu seriju „Nečista krv“ napisao je Vojislav Voja Nanović još tokom prve polovine sedamdesetih godina prošlog veka. Nanović je pripovetke, drame i romane čuvenog srpskog pisca Borisava Bore Stankovića povezao u razgranatu porodičnu sagu koja obuhvata period od 40 godina.

Pored nezaobilaznog romana „Nečista krv“ u čijem je središtu tragična sudbina lepe Sofke, građa za scenario serije obuhvata drame „Tašana“, „Koštana“ i „Jovča“, zbirku pripovedaka „Božji ljudi“…

Serija „Nečista krv“ imaće deset epizoda. Prvih pet epizoda režira Milutin Petrović, poznat po ostvarenjima „Zemlja istine, ljubavi i slobode“ i „Agi i Ema“, a prve tri epizode biće izmontirane i u igrani film radnog naziva „Hadžijino zvono“.

Tri početne epizode fokusiraju se na život Hadži Trifuna, dede čuvene Sofke iz „Nečiste krvi“.

Priča filma prati Trifuna, bogatog predvodnika hrišćanske manjine u devetnaestovekovnom Vranju, koji, pokušavajući da očuva svoje bogatstvo i moć, pokreće niz događaja koji će izazvati užasne posledice po njegovu porodicu.

Izvor : Filmski centar Srbije/Đorđe Bajić

Ključni Petrovićevi saradnici na filmu i prvih pet epizoda biće direktor fotografije Erol Zubčević i montažer Petar Jakonić.

Drugih pet epizoda serije režira mladi Goran Stanković (serija „Jutro će promeniti sve“), a sa njim će raditi direktor fotografije Aleksandar Karaulić i montažer Uroš Maksimović. Kostimografkinja kompletnog projekta je Marina Medenica, za masku je zadužena Dušica Vuksanović, dok muziku komponuje Aleksa Ranđelović.

Direktor filma i serije je Ivan Krstović, SašaRadojević je urednik serije, a projekat nastaje u produkciji produkcijske kuće This and That Productions (film i serija) i RTS-a (serija), kao i uz podršku FCS-a i MEDIA programa.

Prvu verziju scenarija je pre četiri decenije napisao veliki Vojislav Nanović (1922–1983). Scenaristkinja Milena Marković („Sutra ujutru“, „Beli, beli svet“, „Otadžbina“, „Živ čovek“) adaptirala je tri prve epizode i scenario za film, dok su na preostalim epizodama radili mladi scenaristi Dejan Prćić (od 4 do 10 epizode) i Katarina Mitrović (4 i 5 epizoda).

Nanovićev scenario za seriju je jedno vreme bio izgubljen, ali je upravo reditelj Milutin Petrović uspeo da pronađe „poslednji primerak iz osamdesetih“ i tako ga spase od zaborava i nestanka.

Serija „Nečista krv“ obuhvata priču o Hadži Trifunu, ali se bavi i njegovim naslednicima – Trifunovim sinom efendi Mitom i unukom Sofkom.

Prva klapa filma „Hadžijino zvono“ i serije „Nečista krv“ pašće 12. avgusta 2020. godine u Ripnju, a planirano je da snimanje traje 84 dana.

Agencija Pajper je pet meseci radila opsežan kasting i glumačka podela će biti uskoro obelodenjenja. Najavljeno da će se, pored renomiranih srpskih glumaca, ispred kamera naći i njihove kolege iz Albanije, Grčke, Turske, kao i sasvim nova lica srpskog i regionalnog glumišta…

Očekuje se da će film „Hadžijino zvono“ i serija „Nečista krv“ pred publiku stići tokom 2021. godine.