Ray LaMontagne – život punih boja

Showbiz 29. jun 202019:52 > 19:55
Podeli:
Izvor: Tanjug / RCA Records via AP

Priča o životu i pesmama jednog od najutentičnijih i najiskrenijih umetnika današnjice. Put od patnje do sreće, uz recenziju njegovog najnovijeg albuma Monovision.

O Reju mogu da se pišu lične recenzije, ne i kratke dosadne biografije preuzete sa Vikipedije. Znate li zašto? Zato što nikada nije želeo o sebi da priča, sebe je sebi zadržao, a nama je dao svoju muziku. Ko ga je ikada slušao, vrlo dobro zna koliko je ova raspodela fer. Opet, život ga je doveo do pesme „Trouble“, nije bilo obrnuto, tog dela priče moram da se dotaknem, piše portal Vitraž.

Sve je počelo jednog jutra u jednosobnom stanu, okruženog dubokim, tamnim šumama Mejna, države borovih stabala. Na radiju je krenula pesma Stivena Stilsa „Treetop Flyer“. Nešto ga je obuzelo, i toga dana nije otišao na posao, u lokalnoj prodavnici cipela. Epifanija, strast, i intuicija ubrzo su ga naterale da svoj vintidž Folksvagen kombi trampi za staru Martin akustičnu gitaru.

Njegov karakter i životne okolnosti učinile se ga neprijemčivim za javnost, iako je kroz muziku srce nosio na rukavu njegovih prepoznatljivih flanelskih kariranih košulja. Odrastao je u siromaštvu, a njegova majka je odgajala šestoro dece iz više brakova, i sve ih je kroz život vodila nomadski, širom Amerike. Stalno putujete, a ne znate kuda idete. Odatle je došla i njegova introspekcija, iz te samoće, koja je gotovo urođena.

Ljubav ka muzici je pasivnog momka iz Nju Hempšira ipak pretvorila u znatiželjnog istraživača, prvo muzike, potom i života. Dilan, Stils, Džoni Mičel, Otis Reding, Nina Simon, vokali su kojima se euforično vraćao nakon dugog radnog dana u fabrici obuće u Levistonu. Prodavnica ploča nadomak Portlanda postala je njegovo utočište, a gitaru je učio sam odmah nakon poslednjih srednjškolskih zvona za kraj nastave.

Scenografija se ponavljala iz dana u dan. Rustične i trošne stepenice prodavnice na kojima je ručavao, odzvanjale su zvukom koji je dolazio iznutra, koji nije davao samo muziku, već i snove.

Upitao je sebe – ima li tu nešto više? Tada, već u braku sa dvoje dece, živeo je gotovo asketski, u izolovanoj, montažnoj kućici koja nije imala struju ni vodu, u gradiću Samner. Trouble.

Znao je odgovor, ali kako introvertan tip, koji retko priča i sa svojim ukućanima ikome može da plasira svoje pesme? Počeo je od malih kafeterija, u kojima je dobijao brownie za tridesetak minuta svog opusa. A tamo skoro niko nije želeo da on bude tu, trubadur sa suptilnim melanholičnim pesmama o ljubavi, gubitku, očajajanju, iskupljenju. Ti ljudi su želeli mir, neobavezno listanje novina i ispijanje kafe, slušajući škripu sopstvenih zuba u sudaru sa čokoladnim glazurama na kapkejkovima.

Mnogi bi odustali, ali ne i on. Čovek prvo mora da veruje u sebe, da bi ubedio i sve ostale. U tome je uspeo, prvo kroz svirke po Portlandu i Mejnu, koji su dolazili nakon celodnevnog rada na gradilištima.

Ceo tekst pročitajte na portalu Vitraž.