Film Nikite Mihalkova sa Milošem Bikovićem stiže u bioskope

Showbiz 18. maj 201516:31 > 16:34
Izvor: EPA

Novo ostvarnje ruskog oskarovca Nikite Mihalkova "Sunčanica” rađeno prema istoimenoj pripoveci i dnevničkoj prozi "Prokleti dani” nobelovca Ivana Bunjina, u domaće bioskope stiže 28. maja.

Film se bavi evakuacijom belogardejaca sa Krima 1920. godine, posle građanskog rata, uz evociranje 1907. godine kroz sećanje jednog oficira na ljubavnu romansu.

Kako navodi distributer MegaKom Film, priča je satkana od kontrasta sećanja na sjaj 1907. sa jedne i mračnih tragičnih događaja iz 1920. kada je Rusija bila razorena revolucijom i građanskim ratom sa druge strane.

Ražalovani oficir, belogardejac, naslućujući svoju sudbinu, poziva u sećanje trenutke bezuslovne sreće: parobrod na Volgi i jedan kratki ljubavni susret. Samo jedna noć sa neznankom dovela ga je do bunila, ta „sunčanica“ ga ne napušta čak i za vreme najprokletijih dana“ propasti Ruske Imperije”.

Film o ruskim oficirima, eliti, intelektualcima, aristokratama koje govore na nemačkom i francuskom, o gubljenju duhovnosti sa dolaskom komunista na vlast, po rečima Mihalkova, nosi upozorenje da ruski narod treba da se okrene samom sebi i odgovori na suštinski važno pitanje: „Kako je do svega ovoga došlo?”“

Glavne uloge u filmu Mihalkov je poverio Viktoriji Solovjov, kao i srpskom glumcu Milošu Bikoviću, koji se u ulozi ruskog potporucnika odlicno snašao, a učestvovali su i mnogi srpski filmski radnici.