Glumac Miloš Timotijević dobitnik nagrade Duga

Showbiz 25. jun 202014:28 > 14:36
Izvor: Fonet

Glumac Miloš Timotijević dobitnik je ovogodišnje nagrade "Duga" koju dodeljuje Gej strejt alijansa (GSA) za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije.

Timotijeviću je nagrada dodeljena zbog njegovog odgovora na burne reakcije koje je u javnosti izazvala gej scena u kojoj je akter lik koji tumači u seriji „Južni vetar“, navodi se u obrazloženju za dodelu priznanja.

Izvršna direktorka GSA Mirjana Bogdanović citirala je jedan od Timotijevićevih odgovora, u kojem navodi da ga više brine reakcija na to što je njegov lik gej, nego korumpirani policajac.

Timotijević je zahvalio na nagradi i poručio da na svetu ima mesta za sve i da svi žele život „lep i slobodan, ali smo se negde izgubili“.

„Mi, ljudski rod, sposobni smo da stvaramo i mašine i sreću, mir i slobodu“, poručio je Timotijević.

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović predočila je da su LGBT osobe izložene višestrukoj diskriminaciji, a da Srbija ne sme biti društvo koje isključuje bilo koju grupu građana.

Prema njenoj oceni, u Srbiji je došlo do pomaka u pravima LGBT zajednice, ona je postala vidljivija, a poboljšani su pravni i politički okvir u kojem deluju.

Slavica Đukić Dejanović se osvrnula i na Parade ponosa, za koje je rekla da je prošla „put od trnja do zvezda“.

„Poput Duge, simbola jedinstva, različitosti boja, tako će i posle kiše doći sunce“, rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Šef kancelarije Saveta Evrope Tobias Flesenkemper ocenio je da je kriza sa pandemijom koronavirusa pogoršala nejednakosti sa kojima se inače suočavaju osetljive kategroije, uključujući i LGBT osobe.

„Činjenicu da se sve LGBT osobe ne osećaju sigurno kod kuće potvrđuju i nalazi novog velikog istraživanja Agencije za osnovna prava Evropske unije, koji obuhvataju i Srbiju“, ukazao je Flesenkamper.

On je naveo da je na pitanje na kom mestu iz straha od napada, pretnje i maltretiranje izbegavate da iskažete svoju LGBT orijentaciju, jedan od troje ispitanika je odgovorio „kod kuće“.

Flesenkemper je preneo spremnost Saveta Evrope da pomogne Srbiji da primeni standarde za unapređenje ljudskih prava i jednakosti za LGBTI osobe.

Nagrada „Duga“ dodeljuje se već osam godina na 17. maj kada se obeležava Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije, ali je ove godine odložena zbog pandemije kovida-19.