Gitara Kurta Kobejna prodata za šest miliona dolara

Showbiz 21. jun 202015:09 > 15:21
Podeli:
Izvor: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

Gitara preminulog američkog muzičara Kurta Kobejna (Cobain), koju je koristio za snimanje čuvenog koncerta "Unplugged" grupe "Nirvana" 1993. godine, prodata je na aukciji za šest miliona dolara, što je rekord za tak instrument, saopštila je aukcijska kuća Džulijen (Julien's Auctions).

Kupac koji je bio prisutan na aukciji u Los Andjelesu, australijski je preduzetnik Piter Fridman (Peter Freedman), osnivač kompanije Rod Majkrofons (Rode Microphones). Fridman je rekao da će Kobejnovu gitaru izlagati u brojnim svetskim gradovima.

Pre ove aukcije, najskuplja je bila gitara čuvene marke Fender Stratokaster, poznata kao „Blek strat“ (Black Strat), koju je koristio Dejvid Gilmur (David Gilmour), gitarista kultne britanske grupe „Pink flojd“ (Pink Floyd). Ta gitara je prodata 2019. godine za 3,975 miliona dolara.

Poluakutistična gitara Kurta Kobejna predstavlja redak model D-18E američkog proizvodjača Martina. Takvih gitara ima samo 302, a Kobejnova je iz 1959. godine, navela je ranije aukcijska kuća Džulijen.

Koncert „Unplugged“ (Bez struje) snimljen je u Njujorku 18. novembra 1993. na vrhuncu slave grupe „Nirvana“. Bend je uticao na razvoj muzike, popularišući poseban pravac muzike – grandž.

Kobejn je snimio taj koncert manje od šest meseci pre nego što je 5. aprila 1994. izvršio samoubistvo.