Kritičari "iskasapili" novi film Gasa van Santa

Showbiz 16. maj. 201519:43 > 19:48
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/Invision, Joel Ryan

Novinari su žestoko kritikovali film "The Sea of Trees" (More drveća) američkog reditelja Gasa van Santa koji će zvanično biti prikazan publici na 68. Međunarodnom filmskom festivalu Kanu.

Reditelj, čiji je film „Slon“ dobio Zlatnu palmu 2003. godine, predstavio je danas novinarima svoje novo ostvarenje koje se takmiči za glavnu nagradu.

Film, u kojem igra oskarovac Metju Mekonahi, priča je o kauboju obolelom od side koji odlazi u šumu da izvrši samoubistvo. Umesto da se ubije, glavni lik će spasiti život drugoj osobi.

Novi, 16. film reditelja koji je poznat po nezavisnim filmovima poput ostvarenja „Slon“ i „Moj privatno Ajdaho“, nije uopšte ubedio novinare.

Na kraju projekcije, novinari su zviždali u znak nezadovoljstva.

„To je bez sumnje, najgori film Gasa van Santa“, naveo je francuski list Premijer koji je ga je označio kao „groznu i sladunjavu melodramu“ koja „nema kraja“.

List je Mekohanijevu glumu ocenio kao mešavinu „suptilnosti traktora i osetljive gunđavosti“.

Američki mediji su imali sličnu ocenu. „Film je loše koncipiran a Mekohani nije mogao da se istakne u tom mlohavom filmu, već ga je ukopavao sve dublje i dublje“, naveo je list Varajeti i dodao da je uz to film beskrajno dugačak.

„Ostaje jedna nedokučiva misterija. Kako je taj mrtvorođeni film dospeo na spisak takmičenja za Zlatnu palmu“, zapitao se američki list specijalizovan za film.

Britanski Gardijan je ocenio da je film „mučno bolna melodrama“, dok je reditelj „uleteo u neku sentimentalnost s mešavinom komercijalnosti i sapunice“.

„Suptilnost je u filmu izgažena i samlevena da od filma na kraju nije ostalo ništa, čak ni mrvica“, dodao je Gardijan, uz ocenu da „More drveća“ predstavlja „ogromno razočarenje“.