HBO Max povukao iz ponude "Prohujalo s vihorom" zbog rasističkog prikaza likova

Showbiz 10. jun 202015:02 > 15:16
Podeli:
Izvor: Pixabay

Američka streaming platforma HBO Max iz svoje ponude je privremeno izbacila film "Prohujalo s vihorom" Viktora Fleminga iz 1939. godine zbog rasističkog prikaza crnačkih likova.

Na ovaj potez HBO max se odlučio zbog nasilne smrti Afroamerikanca Džordža Flojda i protesta koji su usledili, prenosi Independent. 

„Prohujalo s vihorom je produkt svog vremena i prikazuje neke od etničkih i rasističkih predrasuda koje su nažalost oduvek karakteristične za američko društvo. Rasizam je bio pogrešan tada, kao što je pogrešan i danas i smatrali smo da bi bilo neodgovorno zadržati taj naslov u bazi bez pojašnjenja istorijskog konteksta u kome je nastao i stava o distanciranju od takvih prikaza“, rekao je portparol HBO Maxa.

„Bilo bi pogrešno cenzurisati ga ili menjati jer bi to značilo negirati da su takve predrasude ikada postojale. Da bismo stvorili pravedniju budućnost, napre moramo razumeti i prihvatiti sopstvenu istoriju“, kazao je. 

Film je povučen nakon što je scenarista filma „12 godina ropstva“, Džon Ridli u članku u Los Angeles Times pozvao HBO Max da povuče flm iz ponude jer, kako je kazao, romantizuje strahote ropstva i glorifikuje predratni način života na američkom jugu.

Film je osvojio osam Oskara, uključujući i onaj za najbolji film, najbolju glavnu glumicu, kao i za najboljeg redatelja, ali i Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu koji je dobila Heti Makdanijel, prva crnkinja koja je osvojila tu nagradu.

„Prohujalo s vihorom“ je zabeležio rekordnu gledanost u bioskopima i tada je proglašen najgledanijim filmom svih vremena.

Iako ga smatraju jednim od najznačajnijih filmova u istoriji kinematografije, prate ga i kritike zbog prikaza ropstva i crnaca.