Khruangbin – leto koje traje večno

Showbiz 08. jun 202017:15 > 17:21
Podeli:
Izvor: Mary Kang / Khruangbin

Autentični sastav Khruangbin iz Hjustona je najbolja stvar koja se dogodila muzici u poslednjih deset godina, otud i ne čudi da su na Billboard listi najboljih nadolazećih bendova zauzeli prvo mesto.

Kako piše portal Vitraž, 2006. godine Mark Spir i Donald Džonson svirali su gitaru i orgulje u maloj metodističkoj crkvi St. John u Hjustonu, u čijem su gospel horu ponikle mnoge muzičke zvezde, posebno ženski vokali, Bijonse, Keli Rouland, Solanž. Njih dvojica su nakon svirki svakog utorka ritualno išli na burgere, družili se i smejali. Jedne večeri, preko zajedničkog prijatelja, Mark, koji je tada proučavao afganistansku muziku, upoznaje Lauru Li, studentkinju istorije umetnosti, koja je tada bila okupirana kulturnom zostavštinom Bliskog Istoka.

Razmenili su telefone i ona je nakon izvesnog vremena dobila poruku „Did universe smiled upon you“, broj nije bio memorisan, ali je tačno znala ko poruku šalje. Godine 2015. pesma „Universe Smiled Upon You“, postala je prvi vokalni singl benda u kojem sve niti deluju kao da su sastavljene od jedne jedine.

Počela je da dolazi na njihove svirke i njih troje postaju vrlo bliski. Te 2010, paralelno sa poslom predavača matematike u školi, koji nije volela, počela je da svira bas. Mark je tada bio gitarista u bendu Yppah (na gitaru i bas se prebacio jer za prvu ljubav, bubnjeve, nije imao novca), koji je bio predgrupa grupi Bonobo.

Bio im je potreban basista. Izvizuelizirao je Lauru. Sa jedne strane njeno krhko samopouzdanje i oklevanje, sa druge, njegovo insistiranje i intuicija. Epilog: napušta školu i okreće se rokenrolu, ubedivši Donalda da se novoformiranom bendu priključi kao bubnjar.

Zbog čega je sve ovo važno? Odgovor je, jer su njih troje, svi rođeni u Hjustonu, postali Khruangbin(Krungbin), jedan od najboljih bendova poslednjih 10 godina, koji će tek obeležiti sve naše dane. Da su znali da će postati svetski priznati, možda bi izabrali lakše ime za izgovor. Ono će biti večni testament spontanosti i prirodnosti.

U to vreme istraživali su tajlandsku fank muziku koja će se utkati na njihov prvi album. Laura je počela da uči tai, a kada je padala odluka da se nakon spontanog snimanja pesama uđe u hrabar korak zvani ploča, predložila im je da njihovo ime bude njena omiljena tajlandska reč khruangbin – avion. Simbolično se poklopilo sa njihovim muzičkim pečatom koji karakterišu uticaji iz čitavog sveta.

Desetak godina pre njihovog osnivačkog jubileja Mark je bio u raznim bendovima, umoran od neupečatljive muzike, koja nije nudila ništa novo. Tada upoznaje DJ Sun-a, koji je imao svoj radio šou „Solar Grooves“, u kojem je promovisao internacionalnu muziku. Fasciniran svojim muzičkim guruom, odlučuje da više ne bude limitiran engleskim jezikom. Počinje da traži muziku u kojoj ništa ne razume, a razume sve.

Donald Džonson u bend ulazi sa patinom gospela i hip hopa, ali i breakbeat pristupom. Bubnjeve je počeo da svira sa tri godine, ali je u 18-oj od njih odustao. „Previše je bilo konkurencije u muzičkom gradu kao što je Hjuston. Mogli ste da izvadite cent i da ga bacite na ulicu, pogodili biste nekog dobrog bubnjara“. Ipak nije sve bilo uzalud.

Ceo tekst pročitajte na portalu vitraz.net