Korona "potopila" Holivud, epskih blokbastera neće biti pre vakcine

Showbiz 30. apr 202008:31 > 08:33
Podeli:
Izvor: REUTERS/Lucy Nicholson

Filmski moguli, reditelji i advokati tragaju za radikalnim rešenjima čiji je cilj ponovno pokretanje Holivuda u kojem kulise trenutno skupljaju prašinu, a zarade se tope otkako su zbog koronavirusa kamere ugašene.

Filmska industrija je stala otkako je u Kaliforniji sredinom marta stanovništvu naređeno da ostane u svojim kućama. Filmske i televizijske produkcije posebno su pogođene zbog nemogućnosti angažovanja velikih glumačkih postava i tehničkih ekipa potrebnih za snimanja.

I premda političari najavljuju postupno ublažavanje restrikcija, snimanje filmova moglo bi da izgleda znatno drugačije nego pre i suočiti se s višemesečnim odlaganjima.

„Sada je nemoguće snimiti Ratove zvezda“, kaže producent Nikolas Šartije, dobitnik Oskara za film „Katanac za bol“ (2010).

„Logično“, slaže se kolega Stiven Nemet. „Previše rizika i previše straha. Velike, epske produkcije poput ‘Pobešnjelog Maksa’ ili ‘Dine’ neizvodljive su. Nemoguće je kontrolisati 250 glumaca i još toliko statista“.

Premda je Kalifornija dobila sve pohvale za način na koji se uhvatila u koštac s pandemijom, u toj američkoj saveznoj državi bilo je 45.000 zaraženih, disproporcionalno centriranih oko Los Anđelesa, središta filmske industrije.

Zbog toga osiguravajuće kuće odbijaju da „pokriju“ višemilijunske štete koje bi mogle da nastanu ako bi buduće produkcije bile zaustavljene zbog novoga talasa širenja virusa.

„Po mom sudu velike filmove na kakve smo navikli, nećemo videti dok se ne pojavi vakcina“, kaže Nemet.

Najranjiviji su oni u pozadini

Moguća prelazna rešenja su merenje temperature ili testiranje na antitela svih koji dolaze na set.

Fizičko distanciranje na setu upravo se testira u Švedskoj i Danskoj, gde su produkcije nastavljene na sterilizovanim scenama, a obeshrabruje se angažovanje starijih od 70 godina.

Stiven Soderberg, redatelj filma „Zaraza“ iz 2011. godine, vodi radnu grupu koja ispituje slične opcije u Holivudu.

Ipak su takva ograničenja daleko od praktičnih na filmskim setovima i mogu rezultirati raznim opasnostima, kažu francuski producenti Žan de Moron i Elena Bavije.

„Najranjiviji deo ekipe je iza kamera. To su majstori rasvete, tehničari, električari, kamermani“, rekao je De Moron.

„Kamerman i njegov prvi asistent, onaj koji upravlja fokusom, međusobno su udaljeni tek nekoliko centimetara. Kako ćete to promeniti“, upitao je.

Za kikiriki

Filmaši će biti prisiljeni da eksperimentišu s novim lokacijama, tehnikama, čak i žanrovima koji će odražavati zatvoreni svet.

Većina će ih dramatično smanjiti produkciju. Nemet planira da snimi film u svojoj kući na Holivud Hilsu, gde može da smesti kostur ekipe za vreme kratkog snimanja.

„Imaćemo regionalne, ‘bliske’ produkcije. Ja ih radim i sigurno nisam jedini“, rekao je.

Šartije namerava da snimi film „za kikiriki“ putem Zuma ili Skajpa u kojem će četiri para razgovarati o ubistvu.

„Glumici će se snimati u svojim kućama, u svojoj odeći i bez šminke“, objasnio je.

Holivudska isorija puna je herojskih filmaša koji su savladavali velike prepreke kako bi snimili sjajne filmove, ali Šartije se ne zanosi.

„Ili ćemo imati dobar scenario i zanimljivu priču ili će nam film dosaditi za 15 minuta i… gotovo“.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.