Egzit: Evropska festivalska asocijacija pisala Vladi da sačuva manifestacije

Showbiz 27. apr 202015:32 > 15:42
Podeli:
Izvor: N1

Najvažnija asocijacija evropskih festivala "Yourope", koja broji preko 90 najvećih festivala na kontinentu, uputila je pismo predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić u kojoj poziva Vladu Srbije da sačuva srpsku manifestacionu privredu od totalne ugroženosti, nastale usled pandemije koronavirusa, prenose u saopštenju organizatori festivala Egzit.

Kako se navodi u pismu generalnog sektretara ove evropske festivalske asocijacije Kristofa Hubera, „globalna manifestaciona industrija je od svih privrednih grana najteže pogođena novonastalom situacijom, imajući u vidu da su veliki događaji prvi koji su ugašeni i poslednji koji će biti vraćeni u normalno stanje, te da je pad prihoda ove industrije tokom blokade stoprocentan“.

„Manifestacije svojim lokalnim ekonomijama donose stotine miliona evra prihoda na godišnjem nivou“ navodi Huber, koji je u pismu podsetio da Srbija ima višestrukog nosioca titule Najboljeg evropskog festivala, te da je Egzit ekonomiji Srbije do sada doneo preko 200 miliona evra prihoda.

„Druge vlade država širom sveta već sad izdvajaju ogromna sredstva kako bi sačuvale svoje vodeće manifestacije“, navodi se u pismu Hubera koji u nastavku traži od Vlade Republike Srbije da na isti način podrži srpsku manifestacionu privredu posebnim programima ekonomske podrške „kako bi se od katastrofalnih posledica sačuvale porodice desetine hiljada radnika koji su zaposleni u ovom sektoru u Srbiji“.

U pismu se dodaje da su krizom naročito izloženi umetnici i nezavisni radnici u sektoru kulture koji zavise od rada manifestacija i konstantuje da bi oni takodje trebalo da budu obuhvaćeni predloženim merama.

Egzit podseća da je Nemačka je za spas manifestacione, kulturne i kreativne industrije opredelila rekordnih 50 milijardi evra, dok je samo grad Berlin za očuvanje svojih kultnih noćnih klubova, koji u ovom gradu uživaju status institucija kulture, namenio 30 miliona evra. I druge države, poput Velike Britanije, Francuske, Italije, Švajcarske i drugih, su za spas ovog segmenta privrede odvojile više stotina miliona evra direktne finansijske podrške.