Kraj dugogodišnjeg spora, "Stairway to Heaven" nije plagijat

Showbiz 10. mar. 202008:46 > 08:55
Podeli:
Izvor: AFP/DON EMMERT

Bend "Led Cepelin" dobio je dugogodišnji spor u borbi za autorska prava, pošto je američki sud presudio da legendarni britanski rok bend nije plagirao hit "Stairway To Heaven", objavio je BBC.

Grupa je 2014. godine optužena da je „ukrala“ pesmu „Taurus“ američkog benda Spirit. „Taurus“ je nastao 1968, tri godine pre nego što je napisan hit „Stairway to Heaven“.

Američki sud u San Francisku potvrdio je prvostepenu presudu iz 2016. godine, kojom je utvrđeno da „Led Cepelin“ nije kopirao popularni instrumental iz pesme.

„Stairway To Heaven“ redovno se pojavljuje na listama najvećih rok hitova ikada napisanih, a spor za autorska prava je jedan od najdugotrajnijih u muzičkoj industriji. Da je utvrđeno suprotno, pevač „Led Cepelina“ Robert Plant i gitarista Džimi Pejdž morali bi da plate milinske odštete.

Pesmu benda „Spirit“ napisao je gitarista Rendi Volf, poznat kao Rendi Kalifornija, koji je preminuo 1997. Tužbu je 2015. pokrenuo zastupnik pokojnoga Vulfa, Majkl Skidmor, optuživši Planta i Pejdža za krađu.

„Led Cepelin“ i „Spirit“ nastupali su zajedno na turnejama pošto je pesma napisana, a Skidmor je ukazivao na to da ju je Pejdž možda komponovao pošto je uživo čuo pesmu „Taurus“. „Stairway to Heaven“ je pesma s četvrtog, nenaslovljenog albuma Led Zeppelina, koji se često naziva „Led Zeppelin IV“.