Vlajčić: "Parazit" divan film, ali Oskar iznenađenje jer je favorit bio "1917"

Showbiz 11. feb. 202008:40 > 08:59
Podeli:
Izvor: N1

Filmski kritičar Milan Vlajčić ocenio je u Novom danu da je Oskar za najbolji film "Parazitu" "ogromno iznenađenje, ali da filmofili širom sveta znaju kvalitet južnokorejskog filma". "Film je divan, prethodno je dobio Zlatnu palmu u Kanu, međutim, Kan nije dobro prolazio u Holivudu. Samo jedan film u istoriji je dobio i Zlatnu palmu i Oskara i to 1955. godine", rekao je Vlajčić.

Govoreći o južnokorejskom filmu „Parazit“, koji je osvojio četiri nagrade, među kojima i one za najbolji film i najbolji međunarodni film, Vlajčić kaže da je to „naravno ogromno iznenađenje“.

POVEZANE VESTI

„Film je divan, prethodno je dobio Zlatnu palmu u Kanu, međutim, Kan nije dobro prolazio u Holivudu. Samo jedan film u istoriji je dobio i Zlatnu palmu i Oskara i to 1955. godine. Sada se posle toliko godina dogodilo“, kaže on.

Dodaje da „filmofili širom sveta znaju kvalitet južnokorejskog filma“.

„Bong Džun Ho nije nepoznat, imao je pre nekoliko godina u Veneciji jedan film. Prethodno je imao film koji je neverovatan, jedan od najboljih trilera decenije „Sećanje na ubistvo“, ali Holivud do sada nije dozvoljavao da neko bude nominovan u kategoriji najboljeg filma. U Holivudu postoje kladionice, pokazalo se da je taj film bio najmanje favorit“, ističe Vlajčić.

Kako je rekao, na dodeli nagrada BAFTA, sve važnije nagrade pripale su filmu „1917“.

„On je bio apsolutni favorit“, kaže Vlajčić.

Govoreći o filmu iz Severne Makedonije „Zemlja meda“, Vlajčić kaže da je prvi nominovani sa ovih prostora.

„Imao je dve nominacije, paralelno sa „Parazitom“ i u kategoriji najbolji dokumentarni film. Nije osvojio nagrade, ali je značajno da je bio primećen. Na listi Njujork Tajmsa taj film je bio na prvom mestu, ispred „Irca“. To je lep trenutak, primećeni smo mi iz ovog dela sveta“, kaže Vlajčić.

Kako je rekao, teško je predvideti uvek kako će glasačka mašina u Holivudu reagovati, ali su ovaj put „reagovali na pravi način“.

Kaže da dodelu Oskara gleda od kada postoji direktan prenos, ali i da je jedne godine bio u Holivudu i gledao sa druge galerije i dodaje da se bolje vidi na televiziji.

„Gledao sam i crveni tepih. Nisam ekspert za to, ali mislim da je Penelope Kruz blistala, zatim Šarliz Teron, Rene Zelveger…“, kaže on.

Komentarišući prošlogodišnjeg dobitnika nagrade za najboljeg glumca Ramija Maleka, kaže da mu je to bilo neprijatno iznenađenje, ali da je to „pitanje njegovog ukusa“.

Osvrćući se na samu dodelu, kaže da je lep gest priređivanje „stajaćih ovacija korejskom filmu“.

„Taj svet glumački se batrga u blatu, žene igraju sirotinju, prostituke, dobijaju šamare, koji nekad nisu fingirani, muškarci se celog života vuku po blatu, kanalizacijama, a to je jedno lepo veče, da se lepo obuku“, kaže.

I ova godina je prošla bez voditelja ceremonije.

„Voditelji bi ove godine pretvorili u zvezdu Donalda Trampa, koji je veliki junak američkog rijalitija. Bred Pit ga je pogodio jednom rečenicom. Hoakin Finiks je održao fanatstičan govor, vidi se da se nije mnogo pripremao“, smatra Vlajčić.