Zafranović za N1: Samo čovek koji voli može da izdrži zlo

Showbiz 23. apr. 201518:51 > 21:50
Podeli:
Izvor: N1info

Filmski reditelj Lordan Zafranović u intervjuju za N1 otkriva koji film priprema, kao i da su mu zbog ranijih filmova zatvorena vrata Hrvatske. Zašto ne može da se vrati u Hrvatsku, o dokumentarnom filmu „Zalazak stoljeća: Testament“ koji je obišao brojne festivale, a u Hrvatskoj ga je videla samo Rijeka, pogledajte u intervju N1 na 1.

O filmu „Zalazak stoljeća: Testament“ Zafranović kaže:

„Nikako nije prikazan tamo gde je trebalo biti prvo prikazan, a to je bila Hrvatska, posebno što je Hrvatska televizija bila jedan od kooproducenata. Do danas ga nije prikazala, mada sam pre godinu dana, kada su počeli da dižu ruke ‘za dom spremni’ na stadionima, upozorio i Milanovića i Josipovića, da bi bilo dobro da se taj film pusti, da ta djeca vide u čije ime to dižu i viču… ne znaju“.

Zafranović u intervjuu objašnjava i zašto živi u Češkoj, u Pragu:

„Francuzi su Francuzi, oni vas drže dole, kao Nemci, Austrijanci, a u Češkoj smo mogli da budemo al pari, niste se osećali kao stranci, poznavao sam jezik, bilo je dobro, i u međuvremnu sam se pokušao vratiti u Hrvatsku, ali nije išlo“.

O odnosu vlasti u Hrvatskoj prema njegovom radu:

„Ti filmovi su napravili kurcšlus u glavi ovoj novoj vlasti, ja sam persona non grata do danas, tako da me zezaju još danas jer je mene lako odbiti zbog filmova koje sam radio, baš suprotno, iako su filmovi doživeli uspehe to za njih ništa ne znači, ja sam jedna vrsta čoveka koji je izdao u momentu kad je njima trebalo nešto drugo“.

Ceo intervju: