Nil Jang konačno postaje Amerikanac

Showbiz 25. okt 201913:54 > 20:39
Podeli:
Izvor: Matt KINCAID / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Kanadski roker Nil Jang osmislio je lukav način da razoruža one koji mu zameraju političke pesme ili izjave o Sjedinjenim Državama "jer nije Amerikanac".

Od sledućeg meseca taj argument više neće „držati vodu“.

„Prošao sam sve ispite, imam zakazan termin i ako sve prođe po planu, položit ću zakletvu“ nedugo nakon što 12. novembra napunim 74 godine, otkrio je muzilar u razgovoru za LA Times.

„Moći ću da glasam“, dodao je Jang koji je dve trećine života proveo u SAD, otkad je sredinom šezdesetih stigao u Los Anđeles i ušao u svet rocka sa sastavom „Buffalo Springfield“.

„I dalje sam Kanađanin, to mi ništa mi ne može oduzeti“, rekao je česti kritičar politike američkog predsednika Donalda Trampa kojem je zabranio da na svojim političkim skupovima koristi njegovu pesmu „Rockin’ in the Free World“.

Jang je trenutno u studiju u Santa Moniki gde sa svojom suprugom i aktivistkinjom Deril Hanom dovršava novi film „Mountaintop“ koji prati snimanje njegovog poslednjeg albuma „Colorado“, objavljenog u petak.

„Živim ovde, ovde plaćam poreze, ovde je moja divna porodica – oni su svi Amerikanci, pa bih i ja dao svoje mišljenje o ovoj državi“.

Ovaj put to će učiniti na biračkom mestu, nakon što je više puta to učinio muzikom.

Pesmama poput „Vampire Blues“ ili „Monsanto Years“ govorio je o ekologiji, u „Mideast Vacationu“ kritikovao je američku politiku na Bliskom istoku, a u pesmi „Southern man“ rasizam u SAD-u.

Ali možda je najviše odjeknula protestna pesma „Ohio“ koju je napisao za sastav Crosby, Stills, Nash & Young o ubistvu četiri studenta univerziteta Kent za protest protiv rata u Vijetnamu 1970. godine. Ubili su ih pripadnici tamošnje Nacionalne garde.