Ratovi zvezda: Pogledajte trejler za kraj sage o Skajvokerima

Showbiz 22. okt. 201907:57 > 08:05
Podeli:
Izvor: YouTube/Star Wars/Screenshot

Pod sloganom "Saga se završava. Priča živi zauvek" objavljen je finalni trejler za poslednju, devetu epizodu "Ratova zvezda" - "Uspon Skajvokera", čija je svetska premijera zakazana za 18. decembar.

Krajem ove godine završiće se priča o porodici Skajvoker, koja se desila „nekada davno, u dalekoj, dalekoj galaksiji“.

I zaista, ova naučnofantastična bajka jeste počela davno – 1977. godine kada je Džordž Lukas snimio „Ratove zvezda“ – film koji će ubrzo postati planetarni pop fenomen za kojim su usledila dva veoma uspešna nastavka: „Imperija uzvraća udarac“ (1980) i „Povratak džedaja“ (1983).

Budući da su filmovi u trilogiji bili označeni kao epizode četiri, pet i šest, bilo je jasno da ćemo jednog dana saznati šta se u „dalekoj, dalekoj galaksiji“ dešavalo pre Luka, Leje i Hana, i kako je džedaj vitez Anakin Skajvoker postao ozloglašeni Dart Vejder.

Taj dan je konačno došao 1999. s prvom epizodom nove trilogije – „Fantomska pretnja“. Međutim, do 2005. godine, do kada su prikazana i dva preostala filma – „Napad klonova“ i „Osveta Sita“ – kritika i obožavaoci bili su, u najmanju ruku, razočarani. Uprkos impresivnim vizuelnim efektima, preovlađuje mišljenje da kvalitet priče i razvoj likova nisu bili ni približnog kvaliteta kao u filmovima s kraja 70-ih i početka 80-ih.

I taman kada su svi mislili da je na „Ratove zvezda“, bar kada je o avanturama porodice Skajvoker reč, stavljena tačka, dolakskom Diznijeve imperije u „daleku, daleku galaksiju“, stvari su se promenile – Luk, Leja i Han vratili su se na veliko platno u još jednoj trilogiji, u čijem je fokusu nova generacija svemirskih heroja – misteriozna heroina Rej, i ambiciozni i okrutni Kajlo Ren.

Uprkos podeljenim reakcijama na prva dva filma – „Buđenje sile“ (2015) i „Poslednji džedaj“ (2017) – uzbuđenje kod obožavalaca raste kako se ova „svemirska sapunica“ bliži kraju.

Jer, prva dva filma su otvorila brojna pitanja na koja mnogi očekuju odgovore – o Rej, o Kajlo Renu, o Sili, o Skajvokerima, o džedajima, o vrhovnom vođi Snouku i „Prvom redu“…

Rasplet konačno stiže u decembru filmom „Uspon Skajvokera“ koji je, bar prema najavama iz „Diznija“, definitivni kraj ove svemirske priče, ali ne i avantura drugih junaka iz univerzuma „Ratova zvezda“.