EXIT pokreće novu ekološko-muzičku platformu, nagrada Greti Tunberg

Showbiz 11. okt 201916:11 > 16:16
Podeli:
Izvor: Exit

EXIT pokreće još jedan projekat od društvene važnosti. Kao najavu velike proslave 20 godina festivala sledećeg jula, novosadski festival lansira do sada najveći ekološki projekat pod nazivom •LIFE STREAM.

Od idućeg jula, svi najbolji nastupi na Exitu biće direktno prenošeni sa jasnim društvenim ciljem da animiraju svetske lidere i opštu javnost da preduzmu odlučne i hitne korake ka zaštiti planete i života na njoj, saopšteno je iz EXIT-a.

Prvi u nizu •LIFE STREAM događaja biće održan već naredne nedelje, 18. oktobra, na Amsterdam Dance Eventu 2019, najvećoj svetskoj smotri elektronske muzike, kada će u hotelu Crane Feralda, nastupiti ARTBAT, dobitnik nagrade za najbolji novi DJ duet. Njima će se pridružiti i regionalni DJ talenti, Coeus, After Affair, Andrew Meller i DJ Jock, a ceo događaj biće prenošen putem zvaničnog • LIFE STREAM Facebook eventa.

U duhu nove platforme za zaštitu životne sredine, a u svetlu sad već sasvim razrađene antikampanje protiv šesnaestogodišnje devojčice koja se usudila da digne glas u ime planete na kojoj živimo, EXIT je mladoj gerilskoj ratnici i ikoni pokreta za zaštitu životne sredine, Greti Tunberg, dodelio •LIFE STREAM priznanje za izuzetan doprinos u pokretanju pitanja očuvanja postojeće biosfere i života na Zemlji.

„U poslednje vreme svedoci smo lavini komentara na račun Gretinog izgleda, tona i gestikulacije, čuju se brojne teorije zavere i mnoge druge, potpuno sporedne teme, pri čemu kao da svi ti glasovi ignorišu suštinu – da su podaci koje Greta Tunberg iznosi tačni i naučno potvrđeni. Skeptici koji ne veruju u ove činjenice, poverovaće za pet ili deset godina, kada sopstvenim očima budu svedočili pogubnim posledicama klimatskih promena. Našoj planeti nije potrebno spasavanje, ona će preživeti sve, spasenje je potrebno ljudima i životu oko nas“, izjavio je ovim povodom osnivač Exita Dušan Kovačević.

Mlada Greta je nakon svog beskompromisnog aktivizma i inspirativnog govora u Ujedinjenim nacijama pred najvećim svetskim moćnicima, koji su ispratile milijarde ljudi širom sveta, postala zaštitno lice ekološkog pokreta, a nominovana je i za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir. Ukoliko dobije ovo priznanje, švedska tinejdžerka postaće najmlađa dobitnica, od trijumfa pakistanske Malale Jusufzai, koja je imala 17 godina u tom trenutku.  

Greta Tunberg dospela je u fokus svetske javnosti kada je održala sjajno primljen govor na UN konferenciji o klimatskim promenama u Poljskoj, a na sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu u januaru, izgovorila je već čuvenu rečenicu upućenu uticajnim vladama i liderima: „Želim da se ponašate kao da vam kuća gori“, a kao i milioni mladih koji su izašli na ulice u poslednjih nekoliko meseci, takođe poručuje: „Sistemske promene, ne klimatske promene!“

Svoje poruke zaokružila je na Samitu o klimatskim promenama UN u Njujorku: „Svet se budi, a promene dolaze, svidelo se to vama ili ne!“