Tapiserijom dugom 87 metara ovekovečena serija Igra prestola

Showbiz 20. sep. 201913:31 > 22:28
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Kamil Zihnioglu

Tapiserija koja prikazuje sadržaj nagrađivane serije Igra prestola, na kojoj se u veličanstvenim i jezivim detaljima prikazuje saga mitskog Vesterosa predstavljena je u francuskom gradu Bajeu u Normandiji.

Predstavljanje nove tapiserije ovog meseca dolazi u zgodnom trenutku kada se očekuje da će serija Igre prestola ostvariti nove uspehe na dodelama Emi nagrada u nedelju. Serija je ove godine dobila 32 nominacije čime je oborila rekord za broj nominacija u jednoj godini.

Hiljade obožavatelja došle su da vide novu tapiseriju u Bajeu i ocenili su je pozitivno.

Tapiserija je duga 87 metara, što je duže od fudbalskog terena, i duže od čuvene tapiserije iz Bajea iz 11. veka koja opisuje normansku invaziju Engleske 1066. godine. Ta tapiserija poslužila je kao inspiracija za ovu novu koja opisuje scene iz svih osam sezona serije Igre prestola.

Delo je poručila turistička kancelarija Severne Irske, gde je HBO snimo veliki broj scena iz serije. Zvaničnici se nadaju da će nova tapiserija u Bajea podstaći turizam u Severnoj Irskoj. Lokacije gde je snimana Igra prestola već privlače brojne turiste, samo 2018. godine posetilo ih je 350.000 ljudi.

Očigledne sličnosti između dve tapiserije su stil vezenja, boje i strukture. Obe su podeljene na tri dela, sa centralnom pričom koja ide kroz sredinu oivičenu manjim panelima gde su prikazani motivi kao što su životinje sa krilima ili oružje. Dva dela govore o sličnim temama nasilnog osvajanja i feudalnim vernostima.

Veruje se da je tapiseriju iz Bejea poručio brat Vilijama osvajača. Ona govori o Vilijamovom osvajanju Engleske sa živopisnim scenama borbi i dvorskih intriga. Ta tapiserija privlači 400.000 posetilaca godišnje i zvaničnici iz Bajea se nadaju da će izloženo delo Igre prestola dostići taj broj posetilaca.

Tim od 30 dobrovoljaca u Severnoj Irskoj je vezlo tapiseriju Igre prestola gotovo četiri meseca 2017. godine, a poslednje scene su urađene kada je završeno prikazivanje poslednje sezone u maju.

Posetioci posebno vole scene na kojima je prikazana Deneris Targarijan sa svojim zmajevima i kada se seče ruka Džejmiju Lanisteru.