Pixies objavljuju album za nekoliko dana

Showbiz 10. sep. 201923:23 > 23:28
Podeli:
Izvor: Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Američki alternativni rok bend Pixies, koji je 2014. godine snimio album posle 23 godine pauze, u petak izdaje sedmi po redu studijski album "Beneath the Eyrie" koji će biti u duhu priča Edgara Alana Poa.

Pevač i frotmen Blek Frensis, poznatiji kao Frenk Blek, izjavio je da su na novom albumu pomešani zvuci aktustične i ritam gitare, kao što je bend to činio na prvim koncertima. Frensis je naveo da je imao na umu album u gotičkog literarnom stilu.

Bend, čiji je vrhunac karijere bio krajem 80-ih i početkom 90-ih godine, osnovan je 1986. godine u Bostonu, američkoj saveznoj državi Masačusets. Posle svađe članova, grupa se raspala 1993, ali je ponovo formirana 2004. godine.

Stalnu postavu grupe čine Blek Frensis, poznatiji kao Frenk Blek, zatim Džoi Santjago, Paz Lenčantin i Dejvid Lavering.

U SAD su imali skroman uspeh, a mnogo uspešniji su bili u Velikoj Britaniji i Evropi, mada sa studijskim albumima nikada nisu imali naročitu prolaznost kod široke publike zbog naglašene gitarske distorzije.

Blek Frensis je glavni tekstopisac i pevač grupe. Njegove pesme se bave nesvakidašnjim temama, kao što su nadrealizam i NLO. Mnoge pesme govore o psihičkoj nestabilnosti, biblijskim prikazima nasilja, fizičkim povredama i incestu.

Grupa se često smatra neposrednim prethodnikom eksplozije alternativnog roka 90-ih godina.

Pixies je bila inspiracija za čitavu generaciju muzičara, medju kojima za bend Nirvana na čelu s Kurtom Kobejnom. Njihov uticaj je znatno porastao u godinama posle njihovog razlaza. Pixies je izdao šest studijskih albuma – „Come on Pilgrim“ (1987), „Surfer Rosa“ (1987), „Doolitle“ (1989), „Bossanova“ (1990) i „Trompe le Monde“ (1991) i „Indie Cindy“ (2014).