Dalibor Andonov Gru – predvodnik stare škole domaćeg repa

Showbiz 10. sep. 201918:22 > 19:38
Podeli:
Izvor: Printskrin/Youtube/My People Magazin

Popularni reper Dalibor Andonov Gru poginuo je na Dunavu u Zemunu, vozeći kajt. Gru, koji je bio ljubitelj ekstremnih sportova, tokom vožnje kajta upao je u vodu. Iz reke su prijatelji izvukli telo 46-ogodišnjeg muzičara. Vest o smrti muzičara potresla je Srbiju, a na društvenim mrežama mnogi se opraštaju stihovima njegovih pesama.

Nakon što je 1995. godine izdao jedan prvi rep album u Srbiji, pod nazivom „Da li imaš pravo“, Gru je 1996. izdao komercijalno najuspešniji rep album u Srbiji ikada „Gru2“, postavši predvodnik stare škole domaćeg repa. Na njemu su se našli veliki hitovi „5-ak“, „Biću tu“, „Srce“ i emotivna pesma „Dosta mi je svega“, a sam album je uspostavio dobar balans između komercijalnog i andergraund repa.

PROČITAJTE I:

„Replike koje se nalaze u njegovim pesmama ušle su u žargon svih nas. Petak je veče i dan danas svi govorimo kad dođe petak. To je on plasirao u svojoj pesmi. On je uspevao na jedan vrlo simbiotičan način da pravi most između onog što nazivamo alternativom i mejnstrimom. On je bio čovek koga su voleli svi. Slušao ga je i andergraund i komercijalna publika. Njegov rasprodat koncert u velikoj sali SKC-a dva dana za redom, kada je bio Gru2, to spada vrlo verovatno u neki od najkultnijih nastupa te dekade“, smatra glavni i odgovorni urrednik Noizz Srbija Galeb Nikavčević.

Poslednji album „The Ultimate Collection“ izdao je 2009. godine, posle čega i nekoliko singlova. Godine 2010. sa popularnim članom grupe Bad Copy, Ajs Nigrutinom, snimio je spot za povratničku pesmu „I dalje me žele“. Ostaće upamćen kao jedan od začetnika hip-hop kulture u Srbiji. 

„On je uticao ne samo na hip hop kulturu u našoj zemlji koju je doneo, i prvi album koji je izašao u Srbiji, već je imao impakt na ceo Balkan. Ceo Balkan mu duguje mnogo, jer je bio inovativan, bio je prvi, bio je uvek dostojanstven, nije nikad skrenuo ka kiču, ka šundu, uvek se borio protiv toga i u tekstovima i kroz svoju muziku“, kaže Predrag Radosavljević – DJ Prema, Ex grupa 187.

Inspirisao je i otvorio vrata za nove generacije repera. Za sobom je ostavio suprugu i dvoje dece.