Film Pedra Almodovara španski kandidat za Oskara

Showbiz 05. sep. 201921:55 > 21:58
Podeli:
Izvor: REUTERS/Manuel Silvestri

Španska filmska akademija izabrala je film režisera Pedra Almodovara "Bol i slava" (Dolor y Gloria) za španskog kandidata za prestižnu nagradu Oskar.

Naredna, odnosno 92. dodela nagrada Američke akademije umetnosti i nauke Oskar održaće se 9. februara naredne godine u Los Anđelesu, a španski kandidat za Oskara u kategoriji „Najbolji film van engleskog govornog područja“ je film za kojeg je i sam režiser Almodovar kazao da je najličnije autobiografsko delo.

Glavne uloge u Almodovarovom poslednjem filmu tumači poznati holivudski dvojac – Antonio Banderas i Penelope Kruz.

Film „Bol i slava“ bio je u takmičarskoj konkurenciji i na poslednjem Filmskom festivalu u Kanu, a 69-godišnji Almodovar je na Venecijanskom festivalu dobio nagradu za životno delo.

Harizmatični i kontroverzni režiser Almodovar je snimio 21 dugometražni film, njegova kinematografija na španskom jeziku donela mu je svetsku slavu i brojna priznanja.

Do sada je već osvojio dva Oskara i to u kategoriji „Najbolji film van engleskog govornog područja“ za „Sve o mojoj majci“ (1999) i „Najbolji originalni scenario“ za „Razgovor s njom“ (2002).

Izbor devet kandidata za Oskara u kategoriji „Najbolji film van engleskog govornog područja“ održaće se 16. avgusta, a 13. januara naredne godine će biti poznati i finalisti.