Guča dobija mediteransku verziju – u Budvi

Showbiz 10. avg. 201921:49 > 23:22
Podeli:
Izvor: N1

U Budvi će se 24. i 25. avgusta čuti zvuci Dragačevskih trubača, na manifestaciji "Guča u Budvi" o kojoj su u javnosti podeljena mišljenja.

I dok deo javnosti smatra da Guči nije mesto u Budvi, i da prestonici crnogorskog turizma treba mediteranski zvuk, predsednik opštine Marko Carević u tome ne vidi ništa sporno. Kako kaže, veruje da će „Guča u Budvi“ biti uspešna manifestacija.

„Zamišljeno je da se takva manifestacija održi na Jazu, na teritoriji nekadašnje opštine grbaljske i neko ko zaista voli i baštini takvu tradicionalnu vrednost kao što su gusle, frule, trube, izvorna narodna muzika“, rekao je predsednik Opštine Budva.

Ova ideja naišla je na negodovanje velikog dela javnosti. Kompozitorka Renata Perazić nada se da je to dezinformacija.

Novinar u penziji Bratislav Kokolj kaže da sa tim što se dešava u Guči sada treba malo i Budva da se muči, „bar ovaj njen deo sa uhom, duhom i sluhom“.

„Ovo je Mediteran, ovo treba neku drugu vrstu zabave, naši turisti, naši posetioci očekuju ipak neke mediteranske zvuke, neku poruku i zabavu koja će valorizovati sve one vrednosti koje krase mediteransko okruženje“, ocenjuje turistički poslenik i odbornik Crnogorske Dragan Ivančević.

Iako niko nema ništa protiv te manifestacije, ali dok je u Guči. I dodaju da nema razloga za Gučom u Budvi.

„Kada budemo hteli da se zabavljamo i da osetimo zvuke Guče, tu ikonogradfiju i tu gastronomiju, poći ćemo do Guče i zaista sa velikim zadovoljstvom posetiti jednu jako interesantnu pučku feštu“, dodaje Ivančević.

Predsednik opštine kaže, „ko voli nek izvoli. Ovo nam je prihvatljivo i mislim da će to biti jedna uspešna manifestacija“.

Kokolj podseća na tradicionalnu budvansku manifestaciju Grad teatar, na kojoj je mogao da prebroji sve u publici.

„Preksinoć sam prisustvovao jednom koncertu – majka i sin Popović, briljantna violinistkinja i sjajni virtuoz violočnelista, 17 posetilaca na gradu Teatru. Prebrojao sam ih. Pardon 18, ja sam taj 18. Možda je to ilustracija onoga koliko imaju afiniteta, uha, duha i sluha oni koji hoće da čuju nešto što se zove Evropa. Mi jesmo Evropa i to mnogo smo u Evropi, nažalost, samo geografski“, zaključuje Kokolj.

<