A$AP Rocky na slobodi do izricanja presude za prebijanje mladića u Stokholmu

Showbiz 02. avg. 201922:03 > 22:09
Podeli:
Izvor: TT News Agency/Fredrik Persson via REUTERS

Poznati američki reper A$AP Rocky i još dve osobe, optuženi da su prebili jednog građanina u Stokholmu, pušteni su iz pritvora u Švedskoj i ostaće na slobodi do 14. avgusta, kada bi sudije trebalo da saopšte presudu u slučaju protiv njih, objavio je švedski sud.

A$AP Rocky i druge dve osumnjičene osobe optuženi su za prebijanje 19-godišnjeg Mustafe Džafarija 30. juna.

Iz odluke Okružnog suda u Stokholmu nije jasno da li će te tri osobe, svi državljani SAD, moći da napuste Švedsku.

Proces protiv repera izazvao je probleme u odnosima SAD i Švedske pošto je američki predsednik Donald Tramp podržao muzičara. Tramp je švedskom premijeru Stefanu Levenu ponudio da lično garantuje za kauciju za A$AP Rockyja, ali je predsednik Vlade Švedske rekao da ne može da se meša u sudski proces.

Tramp je pozdravio današnju odluku suda, navodeći na Tviteru da je „A$AP Rocky pušten iz zatvora“ i da je „na putu kući u SAD iz Švedske“.

Tužioci su danas u završnoj reči tražili da 30-godišnji reper, čije je pravo ime Rakim Majers, bude osuđen na šest meseci zatvora, dok je A$AP Rocky kazao da misli da bi društveno-koristan rad bila adekvatna kazna za njega.

Odluka o ukdanju pritvora doneta je pošto je devojka koja je bila svedok napada 30. juna izmenila iskaz koji je dala policiji. Ona je danas pred sudom svedočila da zapravo nije videla da je A$AP Rocky udario čoveka flašom.

Devojka i njena prijateljica su anonimno svedočile putem video linka.

Jedno od ključnih pitanja na suđenju postalo je da li je Džafari, koji se posvađao s reperovom pratnjom, udaren celom flašom ili njenim delovima.

Obe žene koje su danas svedočile ostale su pri svojim ranijim izjavama da su videle kako su A$AP Rocky i njegovi partneri tukli i šutirali Džafarija. Ali jedna od njih je povukla deo ranijeg iskaza, rekavši da je čula kako je flaša razbijena i da ne može da kaže da li je reperova pratnja bacila flašu na zemlju ili je udarila Džafarija njom.

Ona je kazala da nije videla da je reper držao flašu tokom svađe. Njena prijateljica je svedočila da nije videla da je iko udario Džafarija flašom.

Reperov telohranitelj Timoti Leon Vilijams svedočio je danas da je Džafariju rekao „da se skloni“ kada se drugi put približio grupi ispred restorana brze hrane u cenru Stokholma, jer mu je delovalo da je pod uticajem narkotika.

Vilijams je naveo i da je uhvatio Džafarija za ramena i sklonio ga od repera i ostatka grupe.

A$AP Rocky je ove nedelje svedočio da je mislio da su Džafari i njegov prijatelj bili pod uticajem neke droge, što zvaničnici za sada nisu komentarisali.

Reper se u utorak na početku suđenja izjasnio kao nevin, rekavši da je delovao u samoodbrani kada Džafari i njegov prijatelj nisu hteli da ih ostave na miru. A$AP Rocky je bio u pritvoru od 3. jula.