Čuvena gitara B.B. Kinga "Lusil" uskoro na aukciji

Showbiz 24. jul 201907:54 > 20:30
Podeli:
Izvor: LUCY NICHOLSON / AFP

Zvala se "Lusil" (Lucille) i pod prstima B.B. Kinga pevala je glasom "kralja bluza", ali nije reč o ženi, već o slavnoj gitari koja će u septembru biti prodata na aukciji.

Kuća „Julien’s Auctions“ objavila je da će Kingova crna gitara „Gibson ES-345“ biti ponuđena iz njegove ostavštine na prodaju 21. septembra.

„Julien’s“ navodi da je proizvođač „Gibson“ darovao Kingu instrument za njegov 80. rođendan, devet godina pre muzičareve smrti.

Na vratu gitare upisano je „B.B. King 80“, a na aukciji bi mogla dostići cenu između 80.000 i 100.000 dolara, piše USA Today.

Poslednja „Lusil“ nije i jedina koja nosi to ime. Priča se da je King prvi put nadenuo to ime gitari kada je uspeo da svoj instrument spasi iz požara dok je svirao u klub u Arkanzasu 1949. godine.

Požar je izbio kada su se dvojica muškaraca potukla zbog žene, a muzičar je jedva izbegao smrt pošto se vratio u klub da bi spasio svoju gitaru.

Žena zbog koje su se muškarci potukli zvala se Lusil, a legenda dalje kaže da je B.B. King tada zaključio da nije mudro tući se zbog žene niti uletati u kuću u plamenu.

Na aukciji na Beverli Hilsu naći će se i drugi predmeti koji su pripadali B.B. Kingu, koji se 15 puta okitio Gremijem, pa će njegovi obožavatelji moći da kupe nakit, odeću ili čak i medalju koju je primio iz ruku predsednika Džordža Buša starijeg 1990. godine.