Kako je 3. jul postao crni datum rokenrola

Showbiz 03. jul 201921:35 > 21:39
Podeli:
Izvor: Reuters/Aaron Josefczyk

U istoriji rokenrola 3. jul ostaće važan datum nekoliko događaja koji su obeležili svet muzike. Za mnoge to je "crni" 3. jul.

Džim Morison, legendarni muzičar i pesnik, frontmen grupe „Dors“, preminuo je od srčanog udara u jednoj hotelskoj sobi u Parizu 3. jula 1971. godine u 27. godini. Njegovi obožavaoci saznaće za njegovu smrt tek šest dana kasnije, posle sahrane na čuvenom groblju Per Lašez.

Izvor : AFP/Gabriel Bouys

Jedan od osnivača britanske grupe „Roling Stoun“ Brajan Džouns 3. jula 1969. godine pronađen je mrtav u bazenu u kojem je plivao pod uticajem alkohola i narkotika. Džouns je imao 27 godina kada je preminuo.

Američki inženjer i izumitelj klavijature Hamond, Lorens Hamond preminuo je 3. jula 1973. godine.

Izvor : REUTERS/Dylan Martinez

Britanski muzičar Dejvid Bouvi je 3. jula 1973. godine na kraju turneje sa 60 koncerata najavio da više neće nastupati. Kasnije je precizirao da zapravo njegov lik Zigi Stardast odlazi u penziju.

Britanski muzičar Elton Džon postao je 3. jula 2002. godine prva osoba koja je dobila počasni doktorat britanske Kraljevske akademije muzike u Londonu.

Izvor : REUTERS/Neil Hall

Član tima irske grupe Ju Tu (U2) Greg Karol 3. jula 1986. godine poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Dablinu, dok je išao u nabavku za pevača Bona Voksa. Pesma „One Tree Hill“ sa kultnog albuma „The Joshua Tree“ iz 1987. godine posvećena je Karolu.