Greta Van Fleet – Neka pobedi rock

Showbiz 01. jul. 201916:49 > 16:54
Podeli:
Izvor: AFP/Emma McIntyre

Najpolarizovanija rock priča današnjice. Hvaljeni, osporavani, sa nogama na zemlji, i pesmama čiji kvalitet niko ne može da ospori. Autentičnost, simpatije, poštovanje, stvari su ličnih percepcija.

Greta Van Fleet. Ne biste pogrešili ukoliko bi pomislili da je njihovo ime vickasta jezička fuzija Van Halena i Fleetwood Maca, ali priča o imenu je nešto atipičnija. Gretna Van Fleet je njihova 80-ogodišnja sugrađanka, čije su ime nebrojano puta čuli, ali je nikada nisu upoznali. Džoša je ime zaintrigiralo i poslužilo mu kao poligon za varijaciju Greta, koje mnogima danas predstavlja slamku spasa rocka, piše portal Vitraž.

Najpolarizovanija priča dodele Gremija (usled neprekidnog poređenja sa Led Zeppelinom), na kojoj su osvojili nagradu za najbolji rock album 2019 – From The Fires.

Džoš Kiska, vokal kakav je muzika nekada imala u Robertu Plantu ili Kris Kornelu. Pevajući u garaži pored zaglušujućih monitor zvučnika, morao je da bude glasan. Njegov glas je vremenom evoluirao u ovaj kakav je sada, koji bi siguran sam uspeo da slomi vinsku čašu ukoliko bi mu je dovoljno približili. Na pitanje Džeger ili Plant, nije ni trepnuo, komplekse od senke velikog Planta, očigledno nikada nije imao, samo divljenje.

Njegov brat Džejk svira gitaru od svoje druge godine, uz mandolinu i ukulele. Džoš je zaslužan za ime, ali je Džejk prvi koji je opipljivije koketirao sa muzikom. Oformio je džez bend sa klincem koji je tek došao u razred, Kajlom Haukom, koji će ostati zapamćen kao inicijalni bubnjar ovog benda, koga je kasnije zamenio Deni Vagner.

Treći brat Kiska, ujedno i Džejkov brat blizanac Sem, je basista, koji sa basom nije imao nikakve dodirne tačke. Ipak nije mu dugo trebalo da savlada sopstveni izazov, a takođe i da da prednost Fenderu ispred Gibsona.

Dakle, priča koja je nalik onoj o Kings of Leon, s tim što Greta ima jednog vanfamilijarnog “uljeza”. Sem Kiska je poput Metju Folovila kao adolescent ubačen u bend bez ikakvog iskustva, što njihov uspeh čini većim, delom nekako i predodređenim.

Ceo tekst pročitajte na portalu vitraz.net.